България е в списъка на САЩ „Не пътувай“

Екранна снимка на картата на САЩ „Не пътувай“ от 23 ноември 2021 г. [Георги Готев]

Американският център за контрол и превенция на заболяванията и Държавният департамент в понеделник (22 ноември) добавиха Германия и Дания към дългия списък с европейски страни, където на американските граждани се препоръчва да не пътуват. Причината е нарастващият брой заразени с ковид  в тези страни.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията повиши риска за пътуване до „ниво четири: много високо“ за двете европейски страни. Той предупреди американците, че трябва да избягват да пътуват до там, а Държавният департамент също ги посъветва по възможност да отменят пътуванията си.

В списъка на центъра на ниво четири в момента са включени около 75 дестинации по целия свят. Там са и много европейски държави, включително Австрия, България, Великобритания, Белгия, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия , Норвегия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Швейцария, Украйна [ виж пълния списък ].

Сред страните от ЕС само Португалия, Испания, Франция, Италия, Малта, Полша, Швеция, Финландия и Кипър все още не са включени.

Германският канцлер Ангела Меркел каза пред нейната консервативна партия, че мерките, предприети за спиране на разпространението на коронавируса в най-голямата европейска икономика, са недостатъчни и че трябва да се предприемат по-строги действия, съобщи Ройтерс в понеделник.

Броят на случаите в Германия нараства, особено сред възрастните хора, които бяха ваксинирани срещу ковид в началото на годината, и сред децата, които не отговарят на условията за ваксинация.

По-рано този месец Световната здравна организация заяви, че европейските страни трябва да работят по-усилено, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на коронавируса, тъй като смъртните случаи и новите инфекции нарастват.

Сегашните нива на разпространение на вируса в 53 европейски държави са „сериозна грижа“, а новите случаи се доближават до рекордни нива, най-вече заради варианта Делта, предупреди Ханс Клуге от СЗО. „Трябва да променим тактиката си – вместо да реагираме на вълните на заразяване, да предотвратим тяхното възникване.

Германия вече реши да ограничи голяма част от обществения живот в райони, където болниците са пълни с пациенти с ковид.

Съседна Австрия в понеделник наложи пълно блокиране, след като миналата седмица обяви някои нови ограничения. Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан предупреди в петък, че Германия може да я последва.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията понижи препоръките си за пътуване  от ниво четири на „ниво три: ниско“ за Израел, Аруба, Вирджинските острови на САЩ, Кюрасао и Гваделупа.