България започна проверки по границата, Турция изпрати нота

Снимката е илюстративна. [МВР]

Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверките на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси. Турски медии цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които казват, че ги спират заради президентските избори в неделя, съобщи БНР.

Турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю късно в петък е отишъл на граничния пункт „Капитан Андреево“ и е разговарял с ръководителите на пункта.

Десетки автобуси, идващи от Турция, чакат на ГКПП „Капитан Андреево“. Опашката е заради проверки на влизащите в България, ден преди втория тур на президентските избори у нас, предаде БНР. По информация на обществената медия на пункта тече съвместна операция на НАП, икономическа полиция и Агенция „Митници“ срещу контрабандата и незаконната търговия.

Междувременно собственик на превозваческа фирма съобщи, че 90 процента от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция са отменени, тъй като над 30 автобуса са били блокирани в петък на граничния пункт. По думите на Себахатин Исмаил са се извършвали щателни проверки на всеки автобус, като това е отнемало по 4-5 часа.

Министерството на външните работи засега отказва коментар за ситуацията на българо-турската граница и информацията, че Анкара е връчила дипломатическа нота на страната ни заради проверките по границата на влизащи у нас пътнически автобуси.

МВР потвърди пред EURACTIV, че се провежда специализирана операция във връзка с контрабандни стоки. По-късно МВР съобщи, че е проведена акция по линия на противодействие на стоковата контрабанда и такава на акцизни стоки. В нея са участвали полицаи от Свиленград, митнически служители, служители на НАП и „Автомобилна администрация“.

Проверени са 37 автобуса, 6 тира, 40 леки коли, както и на преминаващи пеша пътници. От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула – текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти. В багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле. Голямо количество недекларирани безакцизни цигари са намерени при проверка на влекач с турска регистрация. Иззети са недекларирани 929 200 къса цигари, 29 200 къса пурети и 18 000 къса пури без бандерол. Конфискувани са 750 кг месо, 140 кг хранителни продукти и 70 кг млечни продукти, всички забранени за внос.