България затяга мерките срещу вируса и тегли кредит

Щабът вече дава редовния си брифинг в сградата на Министерския съвет. [Правителствена пресслужба.]

Само въпрос на време е българите да излизат от домовете си само срещу декларация. Така шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски коментира  в неделя (29 март) пълните улици в страната въпреки призивите на властите за социално дистанциране и забраните срещу заплаха от 5000 лв. глоба да се посещават градинки, паркове и детски площадки.

Заразените с коронавирус в България са вече 346. Пикът на епидемията се очаква по Великден. Осемте нови случая от днес са в София, с което заразените в столицата стават 214. 13 от заразените са интубирани в интензивен сектор. Мутафчийски обясни, че опитът в Италия сочи, че при повечето хора, които се интубират, има смъртен изход.

17 от заразените в България са медицински персонал, се разбра още от думите на генерала. Той предупреди, че средната възраст на починалите е 66 години. При всички починали под 70 години има съпътстващи заболявания. Има обаче и интубиран 37-годишен пациент, за когото не е известно да има друго заболяване.

В неделя COVID-19 взе осма жертва в България – 51-годишна жена, чиято майка също почина от заразата. Дъщерята е страдала от астма, а майката е имала белодробно заболяване и хипертония.

До момента в страната са направени 7000 теста.

Горанов: Готви се актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

Владислав Горанов [Михаела Катеринска/в. "Сега"]

През следващата седмица се готви предложение за актуализация на бюджета, съобщи в интервю за Нова тв финансовият министър Владислав Горанов. “Още следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд “Безработица”, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата”, каза Горанов.

Тегленето на външен дълг и актуализирането на бюджета са правомощия на парламента.

Запитан за размера на дълга, министърът отговори: “Милиарди. Нали искате да харчите?”. Това е втори коментар на министъра във връзка с кризата, който прекрачва границите на добрите нрави. Преди дни той определи като “маргинали” всички, които не са обхванати от първоначалния икономически пакет на правителството. От думите на министъра обаче на става ясно зали говори за милиард лева или милиард евро.

Горанов обясни още, че според него е удачно поне краткосрочно да бъде преустановена двукомпонентната система на възнаграждения, която съдържа основно и допълнително възнаграждение, което отчита приноса на отделния работник. “Това не са ДМС-та (допълнително материално стимулиране), това са допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати. Нека все пак не прибързваме, защото пък разход за едни е приход за друг”, каза още той.

“Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати”, прогнозира министърът. “В постоянен контакт сме с работодателите и със синдикатите и търсим оптимални решения. Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата”, обясни той.

Министерският съвет обмисля мащабно подпомагане на целия български бизнес, като за времето на извънредното положение да бъдат плащани 60% от заплатите на служителите на всички фирми, които регистрират спад в приходите си от поне 20 на сто заради кризата.