България и Гърция се надяват да построят газовата връзка до месеци

Кирил Петков и Кириакос Мицотакис (вляво). [МС]

Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, се казва в съвместното изявление на премиерите на двете страни Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, които проведоха в понеделник, 20 декември, среща в Министерския съвет. Двамата констатираха, че газовият интерконектор е важен за двете страни и трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

„Беше удоволствие да разговаряме по много важни регионални теми. Приятелските отношения ще бъдат затвърдени, заедно можем да постигнем повече, особено в енергетиката, общата инфраструктура и регионалната стабилност на целите Балкани“, отбеляза Кирил Петков.

„Има много възможности за развитието на енергийните системи“, посочи Мицотакис. „Имаме общи възгледи върху много теми. Оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничеството си“, допълни той.

Двете страни ще се договорят за използване на разликите в пиковото потребление на електроенергия, за да балансират своите системи. „В Гърция пикът е през лятото, през деня, докато в България е зимата, вечерно време. Това означава, че има синергии, които заедно можем да оптимизираме“, каза Кирил Петков.

Газовата връзка

България губи изключително много от забавянето на строителството на газовия интерконектор с Гърция. В края на миналата седмица президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази готовност неговата страна да изнася по-големи количества газ за България от договорените доставки от 1 млрд. куб.м. на година по-сегашния договор.

Строителството на газовата връзка се осъществява основно от гръцката компания „Авакс“.

По-рано през декември служебният енергиен министър Андрей Живков съобщи, че газовата връзка с Гърция не просто няма да бъде завършена в срока, който бе определен по договор – 31 декември, но дори не е близо до завършване. Той заяви, че държавата трябва да поиска от финансови неустойки от проектната компания „Ай Си Джи Би“.

Около 70% от работите по проекта са приключили, като се очаква газовата връзка да бъде въведена в експлоатация най-рано през юли догодина.

Едва 13% от дейностите по изграждането на измервателната станция в Комотини са приключени. За аналогичното съоръжение в Стара Загора са извършени 56% от дейностите. Не са положени всички тръби, не са извършени нито тестове, нито рекултивация по трасето.

Строителството на тръбата с дължина 182 км започна едва през май 2019 г. и по договор трябва да завърши в края тази година. Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. Газопроводът е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.

Целта на изграждането на интерконектора е българската газопреносна мрежа да се свърже с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и така да гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания „Газпром“. Интерконекторът с Гърция е сочен от редица експерти, от европейските институции и от САЩ като ключов за енергийната сигурност на България.

Подкрепа за добросъседството

Мицотакис акцентира и върху важността страните от Западните Балкани, като изрази надежда отношенията между ЕС и Турция да се нормализират. Той каза, че Гърция подкрепя кандидатурите на страните-кандидатки, но напомни, че те трябва да изпълнят критерии, които са поставени за влизането им в ЕС и „преди всичко добросъседството“.

Тази позиция е звучи като подкрепа за България, която наложи вето върху европейската интеграция на Северна Македония с аргумент, че Скопие не изпълнява Договора за добросъседство от 2017 година.

„В един период на увеличаващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, икономическа и полза за сигурността“, отбеляза Мицотакис Той отново отбеляза, че Република Северна Македония и Албания трябва да изпълнят всички критерии, включително и тези за добросъседство.

Кириакос Мицотакис изрази подкрепа за новоизбраното българско правителство и покани Петков и министрите му на съвместно заседание между правителствата в Атина. Българският премиер Кирил Петков прие и потвърди, че двете правителства ще проведат съвместно заседание през януари.

По-късно Мицотакис се срещна и с президента Румен Радев.

BX9O8923 [Прессекретариат на президента]

„Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество“, каза президентът Радев.

Той посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни.