България и Румъния отчитат рекордно висока смъртност от ковид

Румънка, която се възстановява след тежко боледуване, получава помощ от медицинска сестра да се подготви за преместване от интензивно отделение в Националния институт по пневмология "Мариус Наста“ в Букурещ, Румъния, 15 октомври 2021 г. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

България, членката на ЕС с най-нисък процент ваксинирани срещу ковид (25,3%), отчете рекорден брой от 310 смъртни случая във вторник (2 ноември), докато Румъния, втората държава от блока с най-малко ваксинирани, достигна рекорд от 591 души.

В България 93,87% от починалите не са ваксинирани. Тези последни данни увеличават броя на смъртните случаи от ковид от началото на пандемията до 24 309.

Броят на новозаразените в България през последните 24 часа е 6007 от направени близо 49 862 теста. Повече от 12% от тестовете са положителни, което се добавя към 102 000 положителни случая в цялата страна. Общият брой на потвърдените инфекции от началото на пандемията надхвърля 608 000.

В момента 8030 пациенти с ковид са настанени в болници, от които 669 са в интензивни отделения. Само за последното денонощие са хоспитализирани 1341 души – 90,16% от тях не са ваксинирани.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза пред националната телевизия, че в общинските болници в столицата вече няма свободни легла за интензивно лечение.

Властите в България обмислят локдаун, но това е  трудно да се случи в навечерието на  президентските и парламентарните избори, насрочени за 14 ноември.

Ситуацията в Румъния

Румъния също отчете рекорден брой ежедневни смъртни случаи от коронавирус и недостиг на налични легла за интензивно лечение.

Починалите от ковид в страната досега са 48 664 души от 19 на милиона население. Според статистиката, Румъния е ваксинирала напълно 37,2% от възрастното си население. Въпреки че броят на ежедневните имунизации се е увеличил през последните седмици, скептицизмът в процеса на ваксинация си остава заради недоверието в държавните институции и кампаниите за дезинформация.

Същите модели са установени и в България.

Лекарите в Румъния отправиха публична молба, като заявиха, че са „отчаяни“, тъй като инфекциите и смъртните случаи продължават да се увеличават.  На официалната страница на медицинска организация със седалище в Букурещ бе публикувано трогателно писмо, озаглавено „Призив на отчаянието“.

За сравнение, в Белгия, страна с население от 11 милиона души, с ниво на ваксиниране от 86,1%, броят на смъртните случаи от COVID-19 за последната седмица е средно 15 души на ден.