България към “АстраЗенека”: Не искаме учтивост, искаме ваксини

Проф. Костадин Ангелов [стопкадър]

Нямаме нужда от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Така се обърна здравният министър Костадин Ангелов към фармацевтичния гигант “АстраЗенека” по време на редовния брифинг за пандемичната обстановка в страната.

Министърът обясни, че три дни поред са водени разговори с фирмата на всички нива. “В рамките на 2 дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове и директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме им, че имаме готовност да пратим самолет, той стои и чака. Получихме само едно писмо, че производството на ваксини е процес с голяма степен на техническа сложност. (…) Нямаме нужда от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини”, обяви министърът.

И продължи, че ако в корпоративния свят учтивостта е допустима, в света на медицината “имаме само черно и бяло – или са болни, или са здрави, или са живи или са умрели”.

Ангелов обяви и че България е договорила от Германия и Франция 1 млн. допълнителни дози от “Пфайзер”, очакваме и допълнителна доставка от 85 000 на “Модерна”. Те трябва да дойдат през март.

В сряда вечерта стана ясно, че министърът е пратил остро писмо до “АстраЗенека”, че компанията бави доставките. На 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози вместо забавените февруарски доставки на над 142 000 дози. В писмото се сочи, че масовата ваксинация в България се движи с много високо темпо, а компанията “отнема надеждата на хората”. В четвъртък Ангелов отново повтори данните от писмото си.

Масовата ваксинация у нас започна миналия петък, когато премиерът нареди всеки, който иска да бъде ваксиниран, независимо от ваксинационния план и постави норма от 10 000 ваксинирани дневно. Така в почивните дни хиляди хора се ваксинираха свободно основно с “АстраЗенека”.

Министърът отчете, че 15 168 души са ваксинираните извън зелените коридори. По думите му те не компрометират темпа на ваксинацията и не заплашват някоя от приоритетните групи групи. Ангелов увери и че не трябва да има никакво притеснение за втората доза за хората, които са ваксинирани сега.

“Ще проведа разговор с еврокомисаря по здравеопазване. България няма нищо общо с подписването на договорите, и с темпа на доставките. България е страна, която получава количества ваксини по договора на ЕК”, обобщи министърът.

Свободната ваксинация обаче спира временно, докато дойдат ваксините. “Камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота по някое време, в контакт сме с шофьорите – така ни посъветваха вчера по нощите”, каза Ангелов. И допълни, че властите имат готовност, дори и камионът да пристигне вечерта, бързо да разпределят дозите. 50% от тях би трябвало да отидат при личните лекари.

“За февруари очаквахме 451 832 дози, а сега вероятно ще дойдат 170 400 дози”, повтори той. А нарече светлина в тунела ваксината на “Джонсън и Джонсън”, която се очаква да получи бързо разрешение.

В момента в страната има налични 39 000 дози на “АстраЗенека”, 30 000 на “Пфайзер” и 12 000 на “Модерна”.

Колкото до отварянето на заведенията от 1 март, министърът не отговори какъв е здравният ефект, който очаква. Но посочи, че всяко число се следи. Смъртността сега била в плато, а и имало свободни легла в болниците. “Бъдете спокойни, няма нужда страхът да ни води”, призова министърът.

Вече няма свободни ковид легла във ВМА, “Пирогов” и Окръжна болница в София. Средно за страната заетостта на леглата за интензивно лечение е 51%, а тази за неусложнени пациенти – 47%.

Шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски обясни, че на 7-дневна база заболяемостта е 216, “но има още седмица да се прецени дали това е устойчива тенденция”.

Средната възраст на новодиагностицираните е 52 години.