България не се отказва от златните паспорти

[https://pixabay.com/]

Въпреки всички възражения от Брюксел срещу практиката България да предоставя т.нар. “златни паспорти” и надвисналата наказателна процедура, управляващите не я прекратиха, а просто я ремонтираха. Парламентът прие в петък, 26 февруари, промени в Закона за българското гражданство, внесени от депутата от ДПС Йордан Цонев и подкрепени от ГЕРБ при гласуването в залата.

Така вече чужденци ще получават право да придобиват българско гражданство по натурализация, ако са направили краткотрайни инвестиции в страната. Условието е да са внесли в капитала на българско търговско дружество сума не по-малка от 1 млн. лв. за осъществяван от дружеството приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, или са увеличили тази инвестиция до 2 млн. лева. Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семействата им също ще имат правото да кандидатстват за такива, разказва “Дневник”.

“Обединени патриоти” гласуваха против промените. Друго условие е чужденците да са получили разрешение за постоянно пребиваване в страната преди не по-малко от една година.

“Предложението обхваща само инвестиционното гражданство, само тези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние от 5 години, без да я изтеглят. Te имат права да кандидатстват за гражданство, получили са постоянно пребиваване и предложението цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат, нищо друго не цели. Кръгът е от около 60-70 инвеститора, които ако тръгнат да ни съдят, размерът на ден обезщетение ще е минимум 1 милион”, декларира Йордан Цонев.

“Приемете моя отрицателен вот като една малка закачка, дълго време се говореше за продажба на паспорти, за продажба на гражданство, днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство и гласувах против защото това е едно инстанционно придобиване на гражданство и по своята същност е продажба на гражданство”, заяви от парламентарната трибуна Милен Михов от “Обединени патриоти”.

В речта си за състоянието на Съюза от 16 септември м.г. председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен говори за проблема със златните визи, като посочи, че “европейските ценности не са за продан”.

Миналия октомври Европейската комисия изпрати писмо до властите в София, с което изразява своето очакване схемата да бъде преустановена. Българското правителство получи един месец, за да отговори. След това ЕК ще прецени дали да предприеме последващи стъпки.

Веднага след това Европейският парламент призова с резолюция държавите от ЕС “незабавно” да спрат продажбата на паспорти на ЕС. Още тогава властите в София обясниха, че явно нямат намерение да премахват схемата, а да направят промени в нея.

В началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, с които изброи многобройните лоши практики при продажбата на гражданство от българските власти. Веднага след това Министерството на правосъдието предложи схемата за продажба на паспорти да се ликвидира, но това така и не се случи.

Малта, Кипър и България са единствените членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Според доклада на ЕК, публикуван в началото на 2019 година, тези три държави не правят достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство. В други 20 държави от ЕС има схема за издаването на разрешения за пребиваване на инвеститори.

ЕК вече започна наказателна процедура срещу Кипър и Малта заради “златните паспорти”. Според Комисията продажбата на гражданство не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал Договора за Европейския съюз. Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

Схемата със “златните паспорти” съществува в България от 2013 г., но става популярна сред чужденците едва през 2016 г. по време на второто правителство на Бойко Борисов.

През 2019 г. ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на “златните паспорти”. В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец. Те са придобили гражданство, купувайки държавни ценни книжа, но са ги продали веднага след като са си взели паспорта.

По неофициална информация в Министерството на правосъдието висят над 50 процедури за издаване на паспорт срещу инвестиции. Голяма част от тях са заради покупка на държавни ценни книжа. Тази схема е много сладка за банките и инвестиционните посредници, които помагат на чужденците да си купят ДКЦ. Комисионните са значителни, отпускат се банкови кредити и накрая всичко е законно. Няма нужда и от рушвет. Досега български паспорт по тази схема са получили близо 100 души.