България обяви мек локдаун, на бизнеса се обещават пари от ЕС

Министерският съвет заседава рано в сряда, за да обсъди мерките. [МС]

Правителството обяви мек локдаун до навечерието на Коледа, чиято цел е намаляване с около 50% на новите случаи на коронавирусна инфекция. Затягането на противоепидемичните мерките започва от вечерта на 27 ноември (петък) и остава в сила до 21 декември, включително. Премиерът Бойко Борисов отсъстваше от пресконференцията, на която бяха обявени новите мерки. Правителството няма разработени и нови извънредни решения в подкрепа на бизнеса.

Вицепремиерът Марияна Николова и икономическият министър Лъчезар Борисов говориха за запазване на досегашните мерки за подпомагане, пренасочване на пари от европейските фондове и лесен достъп до преференциални кредити. Другите мерки тепърва ще се разработват, стана ясно от думите на икономическия министър.

Какво се затваря

Затварят училищата, детските градини и ясли, университетите, всички обучителни центрове, частните детски клубове, прекратяват се всички обществени мероприятия.

Спират всички културни и развлекателни събития. Изключения се допуска за театрите, които ще работят при 30% от капацитета им и задължителни маски.

Затварят фитнесите, всички заведения, включително ресторанти, кафенета, барове и други. Допустима е доставката на храна по домовете. Затварят казината и игралните зали.

Молове също ще бъдат затворени, с изключение на редица магазини, които са разположени в тях – за хранителни продукти, дрогерии, банки, застрахователни офиси, зоомагазини, офиси за плащания и офисите на комуналните оператори. Забранява се груповият туризъм.

Какво остава отворено

Няма да има вечерен час и ограничения в придвижването. Малките магазини в кварталите ще останат отворени. Остават отворени на храмовете и паркове. Остават разрешени събиранията по домовете до 15 души.

“Това беше трудно, но навременно решение“, каза ген. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб (НОЩ).

“НОЩ и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света какво се случва по отношение на заболеваемост и смъртност. Мерките са навременни, защото бяха предприети тогава, когато България достигна нива на заразяване, достигнато от другите страни в Европа преди месец. При над 600 заразени на 100 000 души трябваше да вземе тези строги, но доста по-либерални мерки от останали страни в Европа. Няма затваряне по домовете. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта. Това ще настъпи най-рано към края на втората седмица. Намаляване на смъртността се очаква до третата седмица“, каза Мутафчийски.

Непосилен натиск

Мутафчийски коментира, че натискът върху здравната система става все по-непосилен.

“Ние имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Имаме над 2000 души здравен персонал, които са извън строя. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност Затваряме най-рисковите места. Ограничаването на контактите ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне на държавата“, допълни шефът на НОЩ.

Целта на властите е да дадат възможност на българите да посрещнат по-спокойно предстоящите коледни празници.

Всички вече подкрепят ограниченията

“Ще се намали темпът на пандемията. Трябва да опазим възможно най-много хора здрави и живи до идването на ваксината“, каза Мутафчийски. Той напомни, че Израел за три седмици е успял да постигне спад на новите случаи от 6000 на ден до близо 400.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна да говори в полза на налагането на строги ограничения. Само преди седмица той обясняваше, че няма данни локдаунът да е помогнал някъде, което бе оборено от факт-чек на EURACTIV България. Министър Ангелов коментира, че на 21 декември вероятно няма да бъдат отменени всички ограничения.

“Половината от обществото казва, че мерките трябва да са по-строги. Другата половина, че няма нужда от никакви мерки. Такива мерки не се взимат на база лични емоции, а на статистика”, каза Кунчев и напомни, че най-ефективните заразявания стават в затворени пространства.

Властите засега не предвиждат извънредни нови икономически мерки за втория мек локдаун, а цената на новото затваряне засега се изчисляват на около 400 милиона лева. Цената ще бъде платена основно с пренасочване на европейски пари.

Борисов ядосан на бизнеса: Искат помощи като в Германия, но не плащат германски данъци

Премиерът Бойко Борисов не се появи на брифинга на министъра и щаба. От месеци той отказва да застава пред репортерските микрофони и предпочита удобния формат на видеомонолози и живите включвания от обиколките си с джипа. И в сряда той обясни, че не е съгласен с обвиненията, че мерките са се забави. Според него правителството не прави нищо по-различно от другите европейски държави и следва ясна стратегия. Борисов увери, че държавата няма да остави засегнатите без подкрепа, но отряза претенциите на бизнеса за по-големи компенсации, тъй като искат помощи като в Германия, но не плащат германски данъци.

“В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата, не стигнаха болниците – тези, които сме ги имали за пример. И там ли не са били подготвени? Няма и как да се подготвят, защото това е като наводнението. Когато извали огромно количество дъжд, на може да бъде поет от системите. И затова стават наводнения навсякъде в света. Когато в кратък период хиляди хора се заразят от една болест, плюс останали, които са си текли досега, естествено, че болниците ще бъдат пренатоварени”, разсъждава Борисов. “Чета как щабът бил закрит. Няма такова нещо. Но нека напомня на нашите критици, че щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше кога ще им спрете всяка сутрин брифингите. Нека напомня, че в парламента не искаха да носят маски. Нека напомня, че се демонстрираше срещу мерките с изгаряне на маски”, продължи той.

Премиерът недоволства, че бизнесът дава пример как в Германия подпомага повече икономиката. “Да де, ама там е 60% данъкът. В България е 10%. Сиреч, всеки месец българският бизнес плаща 10% данък на държавата, а другите 90% прибира като печалба и инвестиции евентуално. Едно и също ли е да взимаш на 100 лева 60, а 40 да оставяш на бизнеса, както много големи европейски държави, които ми се дават за пример сега. Или на 100 лева и то след облагане да остават 10 на бюджета, 90 да отиват при бизнеса”, попита Борисов. “Над 10 години сме оставяли повече пари в бизнеса. Летните месеци оставихме най-либералния режим в Европа да бъде в България и целта ни е била колкото може повече хора в този период, когато вирусът беше най-слаб, хората минаваха много леко”, продължи той.

“Тези дето затворихме първи през пролетта, сега чакахме, за да може икономиката ни да дръпне. Тези, като Великобритания, които късно затвориха пролетта, сега затвориха първи”. От думите на Борисов стана ясно, че министърът на образованието не е съгласен със затварянето на учениците, особено до четвърти клас, детските градини и яслите, но въпреки това подкрепя решението, защото е солидарен. Борисов съобщи, че за тези 3 седмици мерките за засегнатите ще обхванат 350 000 души и за това ще бъдат похарчени не по-малко от 350-400 млн. А за миналия месец от ДДС в хазната са влезли със 70 млн. лева по-малко в бюджета.

Във Фейсбук Борисов публикува и отделно обръщание към народа:

Намираме се пред труден момент. Момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус! Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!

През март всички положихме усилия. Част от мерките бяха трудни, за някои бяха строги, но заедно се справихме и преминахме през първата вълна на пандемията. Всеки от нас беше принуден да направи жертви – да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа, известно време да не вижда близките и приятелите си. Но тези мерки помогнаха за две много важни неща – да спасим животи и да укрепим и подготвим здравната си система. Защото светът още не знаеше с какво си имаме работа. Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали.

Със затоплянето на времето интензитета на разпространение на вируса намаля. Страхът от непознатото и несигурността отстъпиха пред нормалния живот. Отново се срещахме с близките си, излизахме по кафета и ресторанти, почивахме на море и планина. През това време държавата укрепваше болниците, гарантирахме всички нужди от защитни облекла и материали. Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма. Въпреки геройството на българските лекари и сестри, здравната ни система е подложена на огромен натиск. Време е да помогнем на здравните власти като дадем значителен отпор на разпространението на вируса. В противен случай –болниците ни много бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, защото държавата – това сме ние!

Нашата отговорност ни задължава да предложим мерки за справяне със ситуацията. Следвайки ги заедно стриктно през следващите 3 седмици, ще осигурим необходимата глътка въздух за нашите медици и здравната система.

На първо място иска да заявя, че няма да има затваряне на държавата както през март! Няма нито пълно, нито частично затваряне. Няма да има КПП-та и няма да се затварят хората по домовете им!

Въвеждаме мерки, които според здравните власти и учените са най-необходимите и гарантират значително ограничаване на разпространението на коронавируса.

При формулирането на предложените мерки и при вземането на решението за налагането им, правителството се ръководихме на първо място от принципа, че здравето и човешкият живот са на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. От друга страна не може лекомислено да се въвеждат крайни мерки, които биха съсипали икономиката ни. Ето защо призовавам всички – заедно да пазим баланса, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията.

В същото време искам да подчертая, че никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа. Знаете, че помагаме на всички, които направиха жертви и понесоха тежестта от последвалите кризи след първата вълна на COVID-19. Пенсионерите получават добавки и ще продължат да ги получават. Всички, които са на първа линия в борбата с вируса, също получават допълнително финансиране. Културните дейци, свободните артисти – също бяха подпомогнати. Българският бизнес беше подкрепен сериозно с множество схеми, мерките 60/40 и 80/20 работят перфектно и чрез тях спасихме десетки хиляди работни места в страната. Подкрепата продължава в момента и ще продължи и в бъдеще.

Подложени сме на изпитания. Но Ви уверявам, че заедно ще се справим с тях. Здравната и социалната ни системи работят, въпреки трудностите. Страната е финансово стабилна и това се констатира от всички международни агенции и институции. Икономиката продължава да произвежда. Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България. Въпреки всичко децата получават образование, а българските учители също са герои, защото успешно адаптираха образователната система към онлайн преподаване.

Освен лекарите, учителите, органите на реда и всички, които са на първа линия в борбата с вируса, всеки един от нас също може да бъде герой. Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина. Всеки от нас трябва се включи отговорно в борбата с COVID-19. Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност. Здравните власти ще ни информират редовно за развитието на ситуацията. След като дадем глътка въздух и след сериозен анализ на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на мерките. За да имаме Коледа и Нова година с близките си хора. А когато пристигнат ваксините и преживеем тази криза, ще можем да се върнем към обичайното си всекидневие. И тогава ще си спомняме с гордост за солидарността и отговорността, чрез които заедно се справихме с това предизвикателство.