България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Ведомството поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове.

Министерството на външните работи обяви в четвъртък още един руски дипломат за персона нон грата.

Ведомството поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд. 

По-рано външният министър в оставка Екатерина Захариева разговаря с руския посланик Елеонора Митрофанова. Тя даде да се разбере, че България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия. 

България “няма стопани”

Захариева обърна внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни, а именно, че България “се старае да угоди на други държави”.

“Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси”, каза Захариева пред руския посланик.

Външно министерство си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

На 22 март България обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Причината бе, че външното министерство е получило писмо от прокуратурата, в което е съобщено, че двамата дипломати са осъществявали “нерегламентирана разузнавателна дейност” на територията на страната, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Сведения за това са събрани в хода на разследване след сигнал на Държавна агенция “Национална сигурност”.

Москва отговори гневно на българското решение и се закани да отговори.

“За съжаление сме принудени да отбележим, че този несправедлив демарш на българските власти няма да допринесе за изграждането на конструктивен руско-български диалог,” се казва в официалното изявление на руското външно министерство.

Европейска солидарност с Чехия

След скандала между Чехия и Русия държави от НАТО изгониха руски дипломати в знак на подкрепа към Прага.

На 22 април Чехия нареди на Русия да намали по-голямата част от останалия персонал в посолството си в Прага в отговор на ескалацията на най-големия дипломатически спор между двете страни от десетилетия.

Шпионският скандал пламна, когато Прага изгони 18 руски дипломати, които определи като шпиони. Според Прага, двама руски разузнавачи, обвинени в отравяне с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят и зад експлозия в чешки склад за боеприпаси през 2014 г., при която загинаха двама души.

Русия отрече чешките обвинения и в отговор  изгони 20 чешки служители.

В знак на солидарност балтийските страни и Словакия изгониха руски дипломати в четвъртък в знак на солидарност с Чехия.

На 26 април Румъния обяви за персона нон грата помощник-военен аташе на руското посолство в Букурещ. Според Букурещ “дейностите и действията (на руския дипломат) противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва е възприела негативно “истерията” в Прага.

Президентът Владимир Путин предупреди чуждестранните сили в годишното си послание към парламента да не пресичат руските “червени линии”, като посочи, че Москва ще ги накара да съжаляват.