България опитва да се измъкне от жалби в Страсбург

Европейският съд по правата на човека в Страсбург [ЕСПЧ]

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е пратил специално писмо до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което го информира за извънредното положение в страната и иска временно България да бъде освободена от изпълнението на задължения по конвенцията за правата на човека.

Това се разбра в петък (20 март) от интервю на правосъдния министър Данаил Кирилов за bTV. Той каза, че е “подписал нотификационно писмо до Европейския съд по правата на човека за временна дерогация при извънредно положение, за да обосновем пред Европейския съд какви действия сме предприели. А последицата е, че голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат разгледани”.

Конвенцията предвижда, че “по време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията”, държавите имат право да предприемат действия, освобождаващи ги от изпълнението на задълженията им по конвенцията, но “строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите” им задължения по международното право. Не се допуска никакво освобождаване от задълженията по член 2 (право на живот), освен по отношение на смъртта като резултат от правомерни актове на война, както и от задълженията по членове 3, 4 (параграф 1) и 7 – забрана за изтезания, робство и неналагане на наказание без закон.

Съдът ще е по-толерантен, но жалбите ще се разглеждат

Адвокат Михаил Екимджиев, който има десетки спечелени дела в Страсбург, обяснява пред в. “Сега”, че съдът в Страсбург няма да обявява автоматично жалбите срещу България за недопустими, дори и да приеме за основателно искането на България за дерогация.

“В резултат на тази дерогация, ако бъде одобрена от Съвета на Европа, България може да разчита на известна по-голяма толерантност от страна на ЕСПЧ по отношение на ограничителните мерки, въведени от държавата“, обяснява адвокатът. Той дава примери за това какви по-остри от обичайните мерки би оправдал съдът в Страсбург в контекста на заразата. Например ограничаване на правото на личен живот, което включва приятелски събирания, сватби, кръщенета, църковни ритуали; правото на мирно събиране, което включва митинги; и дори някои аспекти на свободата на словото, като например ограничения на непроверени публикации, които могат да предизвикат паника, или недоверие към предприетите от властите мерки срещу епидемията

“Няма обаче никаква причина да бъдат ограничавани права, които нямат нищо общо с извънредната ситуация – нито правото на справедлив съдебен процес, нито нарушаване на презумпцията за невиновност, нито изискванията всяка форма на лишаване от свобода, включително и принудителната изолация, да става със съдебен акт“, предупреждава той.

И препоръча на властите “да преразгледат подхода си преди всичко към медицинския персонал”, като напомни данните, че медици са задържани в столична болница, след диагностицирането на пациент с коронавирус, противно на волята им, без правно основание, без да им се даде обяснение защо, докога и без да им бъдат осигурени елементарни хигиенни и битови условия. “Това би било преценено от ЕСПЧ най-вероятно като диспропорционална мярка, защото нищо не пречи тези хора да бъдат изолирани по домовете си, а не да бъдат подлагани на нечовешко и унизително третиране“, обясни Екимджиев.

Според правозащитника е особено обезпокоително това, че и Законът за здравето предвижда възможност за съдебен контрол върху заповедите за принудителните карантини, а такъв текст в новоприетия закон за извънредното положение няма.

Екимджиев казва още, че писмото на Кирилов до ЕСПЧ трябва да е публично. И напомня, че според конституцията всяка мярка, водеща до ограничаване на основни права и свободи, трябва да бъде наложена със закон.

“Отмяната на всички тези гаранции (на конвенцията, б.а.) е подготовка не за строга карантина, а за диктатура, в която се ограничават основни граждански и политически права”, коментира във Фейсбук и политологът Даниел Смилов.

Искането за широка дерогация от Европейската конвенция за правата на човека е абсолютно неоправдано. Дерогация, ако…

Geplaatst door Daniel Smilov op Zaterdag 21 maart 2020

Според МП искането на Кирилов всъщност пази правата на хората

Министерството на правосъдието излезе със съобщение, което да обясни изказванията на министъра. То не разкрива съдържанието на нотификационното писмо до Страсбург, но отбелязва, че правото на подаване на жалби до съда не е ограничено. Нотификацията според министерството е гаранция, че правата на хората няма да бъдат ограничени. Други държави от ЕК също били поискали това – Румъния, Литва и Естония, вероятно ще последват и други.