България очаква от Скопие идеи за подновяване на преговорите

Президентът Румен Радев [стопкадър]

България очаква от Северна Македония да предложи пътна карта за подновяване на преговорите за намиране на решение за висящите проблеми между двете страни. Това стана ясно от изказването на българския президент Румен Радев след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел във вторник, 25 май. Той заяви, че България трябва да може да направи реална преценка за възможностите за вдигане на ветото върху Скопие.

„България е най-големият приятел на Северна Македония и никой повече от нас не желае нейната европейската перспектива. Ръководството на Северна Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Да, важна е подкрепата на европейските партньори, но най-важна е подкрепата на България. Ние искаме устойчив необратим процес“, каза Радев.

През септември миналата година тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов (ВМРО) даде сигнал, че България ще наложи вето върху започването на официалните преговори за европейско членство със Северна Македония. През декември ветото наистина бе наложено, което силно влоши отношенията между двете страни. България реагира остро на неразбирателството по общата история и нежеланието на властите в Скопие да уважат българската позиция за общите корени на езиците на двете държави.

България се оказа единствената членка на ЕС, която блокира началото на предприсъединителния процес за Северна Македония, а покрай това и с Албания, защото с двете държави се преговаря едновременно. Властите в София бяха подложени на силен европейски натиск да оттеглят ветото, но засега това не се случва.

„Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София“, каза президентът.

В последните дни тезата на България, че европейският път на Скопие минава през София, се признава гласно и от македонското правителство. Северна Македония направи всичко по силите си, за да упражни натиск върху България през Брюксел, но това засега не спомага за вдигане на ветото. Радев съветва управляващите в Скопие да се съсредоточат върху прекия диалог.

„Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации“, казва българският президент.

„Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред“, казва Радев.

От края на миналата година България настоява за подписване на анекс към Договора за добросъседство от 2017 година, който да го направи много по-конкретен.

„Ние казахме, че това е добра база и добра основа за решение. Сериозно дискутирахме за предложението, ще продължим със срещи“, каза Заев.

Нови инструменти за работа с Русия

Президентът Радев е призовал Европейския съвет да приложи нови инструменти, за да постигне целите спрямо Русия. Той постави под съмнение смисъла от действащите в момента санкции.

„Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. – това променя ли поведението към по-добро, изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме своите цели спрямо Русия?. Споделих това и другите лидери се съгласиха – че трябва да търсим пътища да прилагаме нови методи и инструменти, с които да постигаме напредък в това, което искаме да видим накрая“, каза президентът.

Много европейски лидери ясно изразиха тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа, не е от полза за ЕС“, каза Радев. Държавният глава отбеляза, че диалогът е част от основните принципи на ЕС и поради това е възложено изготвянето на доклад за необходимата политика спрямо Русия.

Румен Радев разказа, че някои европейски лидери са посочили, че ако ЕС и Русия стоят твърде разделени, Москва може да поеме и по друг път – към сближаване с Китай. „Трябва да се търси баланс и диалог“, призова българският президент.

Планът за възстановяване трябва да се ревизира

Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост, отговори Радев на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на плана.

По думите му служебното правителство работи усилено по темата. „Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък“, каза Радев.