България плаща 305 млн. лв. за ваксини

[ВМА]

125 милиона лева отпусна правителството в сряда, 30 декември, за ваксини срещу COVID-19. “С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин”, обясни премиерът Бойко Борисов.

“Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Това е единственият шанс, който цивилизованият свят вижда в момента – чрез ваксините да излезем от тази война”.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна. “Във всички области на страната е направена организация за ваксинирането на медицинския персонал на първа линия”, каза Ангелов.  По думите му министерството ще стартира и информационна кампания за процеса на ваксинирането.

Следващата пратка ваксини се очаква да пристигне в България в началото на следващата година.

Данните към 00:00 ч на 30 декември сочат 1438 нови случая при направени 8084 теста, т.е. 17.8% положителни проби. Активните случаи в страната са 76 684. Пациентите в болница са 5023, като 474 души са в интензивните отделения.

Починалите, при които е бил потвърден COVID-19, са 7405. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 154.