България подготвя закон за санкциите „Магнитски“

Делян Пеевски [Георги Кожухаров, Дневник]

Министерството на правосъдието работи по законопроект, с който да бъдат уредени последиците от санкциите на САЩ по закона „Магнитски“. Това стана ясно във вторник, 14 септември, по време на заседанието на временната парламентарна комисия, която разследва действията и бездействията на българските институции във връзка със санкционирането от Вашингтон на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Това бе и последното заседание на тази комисия, тъй като 46-ото Народно събрание ще бъде разпуснато в четвъртък, след като не успя да излъчи редовно правителство.

Законопроектът още е на ниво концепция. Идеята е да е готов до свикването на следващия парламент след изборите на 14 ноември.

EURACRIV видя в концепцията на МП, че се предвиждат два списъка – един за физическите и юридическите лица, за които има установени факти и събрани данни, че осъществяват дейност, която може да доведе до възникването на посегателства върху националната сигурност, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата и втори за свързаните с тях лица.

Задължени да прилагат мерките по бъдещия закон ще са изпълнителната власт и другите органи на държавна власт, държавните и общинските предприятия, публичните предприятия, ръководителите на стратегическите обекти, банките.

Те незабавно трябва да предприемат действия за прекратяване на договорните си отношения, както и за недопускане на бъдещи договорни отношения със субектите от списъците. Ако някой от списъците има право на партийна субсидия, то тя няма да бъде изплащана. Включването в списъка ще е повод и за проверка от антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Министърът на финансите ще ръководи междуведомствен съвет, който ще е консултативен орган към правителството. В него ще влизат и заместник-министри на правосъдието, на външните работи, на МВР и икономиката, както и зам.-шеф на НАП, зам.-председател на ДАНС и подуправител на БНБ. Те ще бъдат поименно посочени от правителството.

Държавните органи не могат да отказват информация на съвета за по съображения за банкова, търговска, държавна тайна или служебна тайна.

„Прокуратурата изпира Делян Пеевски“

На същото заседание на временната комисия се разбра още, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски, които са прекратени. Това гласи информацията, пратена от държавното обвинение в парламента. Срещу Божков имало 9 преписки, по 4 от които се водели разследвания. За Илко Желязков няма преписки.

„Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем“, коментира след заседанието на комисията председателят ѝ Надежда Йорданова („Демократична България“). „Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи“, каза още тя, цитирана от БГНЕС.

„От датата на налагането на санкцията в МВР не е имало разследване относно участие на Делян Пеевски в корупционни действия, включително свързани с търговия с влияние, подкупи на държавни служители от българското правителство, договаряне с политици с цел осигуряването на политическа подкрепа и положително медийно отразяване, както и няма разследване относно участие/свързаност на Пеевски със схема за подкупи, засягащо български документи за пребиваване на чуждестранни граждани“, гласят отговорите на МВР до депутатите.