България поръча на германци два военни кораба за 1 млрд. лв.

снимка [МО]

Военният министър Красимир Каракачанов успя да подпише сделката за строителството на два нови патрулни кораба за близо 1 млрд. лева, които ще бъдат построени от германската компания “Люрсен”. Военните кораби ще бъдат построени в България във варненската корабостроителница “Делфин”.

Мандатът на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в Министерството на отбраната ще се започни с големите договори. През миналата година България поръча 8 нови изтребителя Ф-16 за 2.1 милиарда лева. Сега на дневен ред е сделка за бронирани машини за пехотата на стойност 1.5 милиарда лева и покупка на още осем изтребителя.

Преди четири години се смяташе, че сделката за бронираните машини е най-належащата за българската армия, но приоритетите се промениха.

Сделката за корабите също мина през множество перипетии. Първа варненската компания “Делфин” спечели правото да подпише договор за строителство, но изненадващо се отказа с оправданието, че финансирането е недостатъчно. Спорът бе за 200 милиона лева ДДС по сделката. Каракачанов успя да издейства корекцията и бюджетът бе увеличен с въпросните 200 милиона лева, а условието в новия конкурс бе корабите да се строят във Варна.

При второто раздаване “Делфин” не подаде оферта, защото бе ясно, че ще участва в самото строителство като подизпълнител. Документи подадоха германците от “Люрсен” и италианска корабостроителницa “Финкантиери”. Накрая италианската фирма обяви, че проектът за корабите има множество нарушения и настоя за проверка от Народното събрание, но договорът с “Люрсен” вече е факт.

Каракачанов обяснява, че италианците са подали оферта, която не е влизала в бюджета.

“Договорът показва, че и отношенията между България и Германия се развиват добре”, коментира Каракачанов. Той изрази надежда германската компания да продължи сътрудничеството си с България и след тази сделка. Очаква се Военноморския флот да получи патрулните корабите до пет години.

Договорът с “Люрсен” включва обучение на екипажите и инженерния състав на флота за поддръжка на корабите. Двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да заменят част от наличните във военния флот, който е съставен от стари кораби руско производство. Новите машини могат да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

“Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета”, коментира управляващият директор на германската компанията Дирк Малговски.