България прави масов PCR тест във ферми за норки

[bTV]

България е започнала масово изследвания с PCR тестове в една от двете ферми за норки в страната. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за EURACTIV България.

Действията на здравните власти са предприе след съобщението на Дания, че норките се заразяват с коронавируса, който мутира при тях и след това се предава на хората. Новият мутирал вирус има потенциал да компрометира действието на изработваните в момента ваксини.

По-голямата ферма за норки в България се намира в село Маджерито край Стара Загора. В края на миналата година там се отглеждаха по 130 000 норки годишно. Тяхната кожа се изнася на цена между 25 и 30 евро.

Темата с фермите за норки нашумя, след като през лятото на миналата година край Сливен бе открит масов гроб на одрани норки, а властите така и не откриха кой е извършил чудовищното деяние, което застрашава и екологията в района.

В края на 2019 година бе внесен и законопроект, който целеше да се забрани отглеждането на животни, чието месо не се консумира, но той така и не бе приет. Сега норките се оказват сериозен проблем на фона на пандемията.

В четвъртък стана ясно, че Дания ще унищожи 17 милиона норки във фермите заради мутация на коронавируса при животните, която се предава и на хората. Тези щамове показват намалена чувствителност към антитела, което потенциално намалява ефикасността на бъдещите ваксини. Затова страната обяви строги нови правила за затваряне в четвъртък.

Седем общини в Северна Дания, в които се намират повечето ферми за норки, са изправени пред строги ограничения за движение, ресторантите и баровете ще бъдат затворени, обяви премиерът Мете Фредериксен.

Фермите от норки са важна част от датската промишленост. За миналата година това производство е донесло около 800 милиона долара, а в сектора работят 4000 души.

Асоциацията за датските животновъди нарече решението за избиване на 17 млн. животни  “черен ден за Дания”. “Разбира се, не трябва да ставаме причина за нова пандемия. Не можем да направим оценка на този риск, но решението на правителството е катастрофа за индустрията и Дания”, каза председателят Таге Педерсен.

Някои депутати настояха да получат доказателствата за необходимостта от такива драстични действия.