България преговаря за две подводници втора ръка от Италия

Българската подводница "Слава"

България преговаря за закупуването на една или две подводници втора ръка от Италия и ще може да възстанови подводния си флот. За подобна сделка се говори от години, но войната на Русия в Украйна ускори преговорите.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва  в конференцията „НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна“, организирана от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на САЩ и на Испания в София, фондация “Конрад Аденауер” и НАТО, в сряда, 11 май, обясни, че започваме преговори с Италия и предстои да бъдат изяснени параметрите на евентуално придобиване на една или две подводници. Все още не ясно каква ще бъде цената.

Преди повече от 10 години придобихме от Белгия три фрегати и един „минен ловец“ на ниска цена. А през 2020 г.  във флота влязоха още два нови „минни ловци“ на символична цена от Нидерландия.

Миналата година контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, обяви, че България ще възстанови подводния си флот, който бе закрит, а последната ни подводница „Слава“ стана музей.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата бе извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна. През 2019 г. тя бе пребазирана в пристанището в Белослав, в близост до Музея на стъклото, а от август 2020 г. е превърната в музей и е отворена за посещения

От Военноморските сили съобщиха, че подводниците, към които ние се ориентираме, са втора ръка, но добре поддържани. Това е нормална практика във всички развити морски държави.

На събитието в сряда адмирал Ефтимов съобщи, че първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г. Доставката на купените от България осем самолета за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията. Ситуацията допълнително се усложни заради трудната поддръжка на Миг -29, за която доскоро се разчиташе на Русия.

За ремонта на МиГ-29 Евтимов обясни, че предстои да се работи върху няколко варианта за поддръжка. В този период обаче ще трябва да се намери решение за провеждането на Air Policing, защото е възможно да има проблеми.

Междувременно съседна Румъния обяви, че иска да произвежда подводници.

Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния първо да купи подводници, защото Черно море е пренаселено и „е пълно с акули“, съобщава в. „Адевърул“.

Той уточни, че страната разполага само с една подводница, при това „учебна“.

„Надяваме се в бъдеще дори да произвеждаме  подводници в страната, но засега трябва да купим, защото в Черно море е твърде пренаселено, пълно е с „акули“ и това се налага“, посочи министърът.