България предлага да стане посредник на търговията между ЕС и Турция

Премиерът Бойко Борисов на посещение на бившето военно летище в Узунджово заедно с вътрешния министър Младен Маринов [скрийншот от профила на Бойко Борисов във фейсбук]

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Европейския съвет българският транспортен сектор да се превърне в посредник на търговията между ЕС, Турция и Близкия Изток. Идеята е стоките, които идват от Западна Европа, да бъдат претоварвани на камиони с българска регистрация, за да влязат веднага в Турция.

Властите в Анкара не смятат България за рискова държава заради разпространението на Covid-19, обяснява Борисов. Българските шофьори не са подлагани на задължителна 14-дневна карантина за разлика от тези, които идва от Западна Европа.

Задължителната карантина на шофьорите на камиони от Западна Европа прави търговията почти невъзможна. В рамките на ЕС съществуват “зелени“ коридори за камионите, което гарантира продължаването на търговията в съюза и снабдяването с основни стоки. България е длъжна да пуска камионите от другите държави членки на своя територия, но те остават блокирани преди турската граница, за да си изкарат задължителната карантина в България. Така се получава огромно струпване на хора и стоки.

Посетих терена на бившето военно летище Узунджово край Хасково. Там в момента се изгражда буферен паркинг за престой на тировете, чакащи да преминат през ГКПП "Капитан Андреево". Машините работят. Дал съм срок до утре всичко да е готово – почистване, тоалетни, вода, пунктове за храна, осветление. Така ако кризата се задълбочи – да има къде да останат шофьорите. С ресорните министри сме в непрекъснат контакт с турските колеги, правим всичко възможно да решим проблема. Опашката намалява, до няколко дни ситуацията трябва да се нормализира. Преди да вземем мерките по 400 тирове се обработваха на денонощие. Сега броят им се увеличи близо 3 пъти за същия период. Турция иска всеки шофьор да изкара нужния карантинен период в България преди да влезе на нейна територия, но ние не можем да спираме камионите на нашите външни граници. Турската страна обаче няма изискване българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина. Затова ще предложа на Европейския съвет довечера европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Geplaatst door Boyko Borissov op Donderdag 26 maart 2020

Заради това българското правителство ще построи за един ден огромен буферен паркинг на мястото на бившето военно летище край Узунджово. Капацитетът на съоръжението ще е за близо 3000 камиона. Шофьорите ще разполагат с вода, химически тоалетни, пунктове за храна и осветление. Полицията ще организира трафика към граничния пункт с Турция, за да няма струпване на тежкотоварни автомобили по магистралата.

Хуманитарното усилие на българското правителство бе предизвикано от натрупването на опашка от ТИР-ове с дължина над 50 км на българо-турската граница в сряда. Това е най-натоварената външна сухопътна граница на ЕС.

Усилието на българското правителство да ускори търговията между ЕС и Турция може да послужи като силен аргумент на София срещу пакета “Мобилност”, когато кризата с Covid-19 започне да отшумява.

Опашката намалява, но кризата остава

“Опашката намалява, до няколко дни ситуацията трябва да се нормализира. Турция иска всеки шофьор да изкара нужния карантинен период в България преди да влезе на нейна територия, но ние не можем да спираме камионите на нашите външни граници. Турската страна обаче няма изискване българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина. Затова ще предложа на Европейския съвет довечера европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка“, каза българският премиер Бойко Борисов, който лично посети строителните работи на буферния паркинг.

В четвъртък българските власти позволиха камионите да отпътуват за Турция, но задължителната карантина за шофьорите от Западна Европа остава в сила. Те ще трябва да изкарат 14-дни в своите камиони или на хотел в България преди да могат да продължат.

“До утре (петък) паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове“, коментира Борисов.

Борисов допълни, че отговорните български министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.

Премиерът казва, че сега е важно фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират постъпленията от компаниите, които са засегнатите от пандемията.

Българските гранични власти съобщават, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 тира, от които 1200 са били за пункта “Капитан Андреево“. След разговори между българския и турския вътрешен министър пропускливостта на граничния пункт е достигнала до 1200 камиона за денонощие, което е близо до нормалното.