България продължава да блокира Скопие на всички фронтове

Споразумението между Северна Македония и европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) стои неподписано вече три години, защото България отказва да го подпише поради езиковата клауза. [EPA-EFE]

Споразумението за управление на границата между ЕС и Северна Македония остава блокирано от България, тъй като властите в София не признават македонския език. Това съобщи македонската агенция МИА, позовавайки се на информация от Европейската комисия.

Споразумението между Северна Македония и европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) стои неподписано вече три години, защото България отказва да го подпише поради езиковата клауза, предава МИА, цитирана от БГНЕС.

Ако бъде подписано, споразумението би дало възможност на ЕС да разположи свои полицейски служители на македонската граница, заедно с местната гранична полиция.

София не приема клаузата в края на документа, в която се посочват езиците, на които то се подписва. Всички други страни имат тази клауза, в която са изброени езиците, в случая с Босна и Херцеговина са изброени и трите официални езика.

България обаче изисква като формулировка да стои „езиците на подписалите страни“ , което пък в Скопие не искат да приемат, защото тогава Северна Македония ще бъде единствената страна, за която езикът не е посочен.

Северна Македония има няколко двустранни споразумения с държавите-членки на ЕС, които позволяват на полицаи от тези страни да патрулират заедно с македонски, но европейските полицаи няма да имат изпълнителни правомощия като служителите на Фронтекс, казват дипломати в Брюксел.

На въпрос от МИА Европейската комисия отговоря, че чака София и Скопие да разрешат спора.

Преди седмица българският президент Румен Радев проведе само за ден две срещи с македонския премиер Зоран Заев, След тях Радев съобщи, че двете страни работят по подписването на двустранен протокол с шест области за сътрудничество, който би могъл да даде надежди за вдигане на ветото върху европейската перспектива на македонците в началото на ноември.

Това се случи по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в словенския град Бърдо, където европейският натиск върху София за отпушване на преговорния процес със Скопие бе особено видим. Въпреки това България запази острия тон към Северна Македония

София настоява за изготвянето на пътна карта с „писмени гаранции“, които Северна Македония да предостави за България“.

„Република Северна Македония няма как да подмине катарзиса“, каза Радев в Бърдо.