България разхлабва мерките, но оставя врата за ново затягане

Ангел Кунчев [Илияна Кирилова/"Сега"]

България ще разхлаби мерките срещу пандемията, но те може бързо да бъдат затегнати отново, ако британският щам на коронавируса, се разпространи бързо в страната. “Всички трябва да са наясно, че ако тази заплаха се върне във вида на Великобритания, здравната система ще е пред изпитание и мерките ще бъдат взети”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV в сряда, 20 януари.

Все пак той-посочи, че се надява щамът да се забави, а със затоплянето на времето активността му да утихне. Преди ден властите обясниха, че около 1/5 от изследваните положителни проби са съмнителни за новия щам, но това не е категорично установено.

В четвъртък правителството трябва да вземе решение за разхлабване на ограниченията.
Това включва връщането на присъственото обучение в училищата и за големите ученици. В класните стаи децата ще се върнат на смени, като няма да се допуска присъствие на повече от 1/3 от тях едновременно.

Здравните власти обмислят в моловете да бъдат отворени търговските площи, но не и тези за социални контакти, където се струпват хора.

В момента основен натиск за разхлабване на мерките оказва ресторантьорският бранш. По думите на Кунчев по време на тричасовата среща с ресторантьорите във вторник е имало и “нелицеприятна” част. По думите на Кунчев рискът от зараза е най-голям при по-големите празнувания и нощните заведения, защото след употреба на алкохол падат задръжките, а не и при семейните вечери до 22.30 ч.

“Ако не бъдем внимателни, ни очакват тежки февруари и март. И в Европа, и в България”, предупреди в ефира на Нова тв и зам.-председателят на Бължарския лекарски съюз и шеф на клиниката по неврохирургия в “Пирогов” проф. Николай Габровски.

Кунчев коментира доставките на ваксините в страната. Той каза, че България е поръчала най-много ваксини (4.5 млн. броя) от “АстраЗенека”, защото техният препарат се съхранява най-лесно. Здравният министър Костадин Ангелов обясни по-рано, че България е поръчала приблизително равен брой ваксини от трите вида и че ваксините се разглеждат по вид, а не по производител.

През април в България ще има десет пъти по-големи количества ваксини “и на практика всички, които се запишат, ще могат да се имунизират”, прогнозира Кунчев.

В България броят на новите случаи на коронавирус остава стабилен вече една седмица. Към 00 ч в сряда се отчитат 544 заразени, установени със 7921 теста. Процентът на положителните тестове остава малко под 7%.

Установените случаи на зараза от началото на пандемията в страната са 212 927, а за оздравели са признати 170 498 души. Ваксинираните вече са 22 226, като 2588 са ваксинирани за последното денонощие.

В болница в момента са 3223, от които 318 се намират в интензивното отделение.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 8614, като 49 от случаите са от последните 24 часа.

Приоритети

Въпреки че България сериозно изостава с графика за ваксиниране и с набавянето на необходимите дози дори за  най-уязвимите – по-възрастните хора, министърката на туризма Марияна Николова обяви, че персоналът по Черноморието, както и служителите на летищата София, Варна и Бургас, трябвало да бъдат ваксинирани приоритетно, и дори посочи срок – преди началото на летния сезон, пише “Сега”.

Николова днес ще изпрати това искане в писмо до Националния ваксинационен щаб, а също и до здравния министър.  “Служителите в туризма работят с много хора и добре да бъдат предпазени – както те, така и туристите. Ваксинацията им ще осигури допълнителна предпоставка за популяризирането на България като безопасна и сигурна дестинация на международните пазари, подчертава вицепремиерът пред специализирания сайт Travelnews.

Миналата седмица искане за приоритетна ваксинация отправи изпълнителният директор на летищата във Варна и Бургас Франк Кванте, а във вторник и Националният борд по туризъм призова за масово имунизиране на рецепционисти, камериерки, сервитьори, готвачи, част от наземния персонал на трите големи аерогари и др., преди да започне летният сезон.

В момента страната е още в първата фаза на ваксинационния си план, като продължава ваксинирането на медицинските работници. Предстои да бъдат ваксинирани учителите, както и персоналът и живеещите в домовете за възрастни.