България се приготвя да отвори плажовете на 1 юли

Плажът Иракли, август 2018 г. (Архив Георги Готев)

Министерството на туризма планира да стартира летния туристически сезон на 1 юли. Подготовката за събитието ще започне в средата на юни.

“Аз съм оптимист. Разработили сме планове, които ще представим за обсъждане на колегите от бранша”, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник, 28 април. Тя призова българите да помогнат в тази тежка ситуация като изберат България за своята почивка.

От думите на Ангелкова се разбра, че България все още няма план как да отвори хотелите, ресторантите и като цяло – летните си курорти. Мерките се планират, каза министърът. Разработени били различни сценарии, които са представени на вниманието на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването

Преди седмица браншови организации в туризма поискаха оставката на Ангелкова, обвинявайки й в неадекватни действия и липса на подкрепа на сектора.

Във вторник Ангелкова също лансира антикризисната програма за ваучери за български туристи, които да почиват на българското Черноморие и в планинските ни курорти.

Преди ден малкият партньор в управляващата коалиция “Обединени патриоти“ предложи всеки пълнолетен българин да получи ваучер за 210 лева, които да използва в българските туристически обекти. Условието е гражданинът да си е плащал пенсионните осигуровки. Това ще струва на бюджета приблизително 650 милиона лева.

Министърът на туризма все още няма идея как ще се разреждат чадърите на плажовете. Предстоят срещи с концесионерите.

В момента се съгласувала специална декларация, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средства и дали е здрав. “Той трябва да декларира, че знае какви са правилата в местата за настаняване и поема своята отговорност”, коментира Ангелкова.

Тя поясни, че българският туристически сектор ще разчита основно на българите и на хората от съседните страни.

На проведената в понеделник среща на високо ниво на министрите на туризма Ангелкова е поставила въпроса за облекчаване на туристически визи за Русия и Турция. Очаквало се и Министерството на външните работи да включи темата в дневния си ред.

Европейски компенсационен фонд

Министър Ангелкова напомни, че преди ден с нейните колеги от ЕС са се договорили за създаването на Европейски компенсационен фонд за туристическите пътувания. С него трябва да се покрият покрият загубите на туроператите от провалените заради коронавируса резервации и се възстановят парите на потребителите.

“Със създаването на компенсационния фонд от една страна, ще се осигури ликвидност на туроператорите, така че да се избегнат масови фалити, а от друга, ще се защитят потребителите”, посочи Ангелкова. Няма яснота кога ще заработи този фонд.

Министрите на туризма са настояли във възстановителния план на ЕС общо 20% от парите да бъдат целево насочени за туризма. Ангелкова е поискала да има и отделна бюджетна линия за туризма по еврофондовете за следващия програмен период.

Министрите на туризма са обсъждали също така да се въведат единни правила за поетапно отваряне на границите и пътуването вътре в ЕС.