България спря Северна Македония, но пусна Албания

Външният министър Екатерина Захариева обяви позицията на България, носейки маска със знамето, която явно беше обърнала на обратно. [скрийншот]

Българското правителството обяви официално, че ще одобри рамката за започва на преговорите за членство в ЕС с Албания, но ще наложи вето върху Северна Македония.

“Считаме, че Албания е изпълнила голяма част от условията. Към този момент България не може да одобри преговорната рамка със Северна Македония и провеждането на първата междуправителствена конференция”, обяви външният министър Екатерина Захариева.

Тя каза, че позицията на правителството се основава на рамковата позиция на парламента за европейската интеграция на Албания и Северна Македония. Народното събрание подкрепи присъединяването на Скопие, но ако бъде прекратен езика на омразата към България и се изпълнява Договора за добросъседство.

“Настоявахме три основни условия (да влязат в преговорната рамка): формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 г. и ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Това все още не е включено в проекта за преговорна рамка”, каза Захариева.

България настоява формулировката за езика да е “официален език на Северна Македония”, а не “македонски език”, защото не признава съществуването на такъв.

“Ние сме отворени за преговори, но когато те се водят преговори, желание за компромис трябва да има и от двете страни”, каза Захариева.

Тя обясни, че България е положила много усилия по време на своето председателство на Съвета на ЕС да върне темата за разширяването в дневния ред на ЕС в подкрепа на страните от Западните Балкани.

“Българското правителство е отворено за преговори. Повече усилия трябва да се влагат в преговорите, отколкото в очернящата кампания срещу България. Аз лично съм виждала три такива кампании, откакто съм министър. Постигане на добросъседство е от интерес на гражданите на държавата кандидат. Това е цивилизационен избор, а не защото искаш нещо от съседна държава. Добросъседството трябва да се прилага на практика, а не само да се приемат и одобрят едни текстове”, каза българският външен министър.

По същото време вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров също обяви, че гражданите на страната няма как да преговарят за своята идентичност.

“Ние се опитвахме дълго време да дадем шанс на този процес и обществеността ясно вижда това. Ние искаме членство в ЕС, ние искаме да започнем преговори, но ние няма да преговаряме за това кои сме и какъв език говорим. Ние сме македонци, говорещи македонски език – това е наше суверенно национално право”, каза Димитров.

През март България одобри даването на началото на преговорния процес със Северна Македония, а няколко месеца по-късно го блокира. Властите в София винаги досега са твърдели, че процесът на интеграция на Скопие и Тирана трябва да се движи едновременно. Сега България е единствената, която разделя двете страни.

По-рано във вторник Захариева коментира, че Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато е готова.

Първи за блокирането на Скопие започна да говори вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов още в началото на септември. ВМРО активно използва темата преди парламентарните избори през март следващата година.

“И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят, с цел да насажда омраза към българите и България”, коментира Каракачанов във вторник пред БНР.

Според него България не казва “не” на Република Македония и нейните граждани, а на езика на език на омразата и опитите да се “краде, фалшифицира и манипулира българската история”, допълни той пред БНР.