България търси кандидати “отличници” за американски визи, които да не ходят в САЩ

Екатерина Захариева [в. "Сега"]

Нека българи, които нямат намерение да ходят в САЩ, но са с добро визово досие, да кандидатстват за американска виза. Това призова външният министър Екатерина Захариева в интервю за “Дарик радио” в събота (11 януари). Целта на кампанията на външното министерство е отказите за издаване на американска виза да паднат под 3%, което е единственото неизпълнено от България условие за тяхното премахване.

Опитът с кандидатите “отличници” е взет от Полша, която през 2019 г. успя да постигне отпадане на визите. В момента САЩ отказват визи на около 10% от кандидатстващите от България. Според министъра проблемът идва основно от кандидатстващите българи в чужбина.

Темата за визите беше на дневен ред и при посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. По думите на Захариева се подготвя кампания, която цели по-бързо падане на визите за САЩ за българските граждани. Цената на американската виза е 160 долара.

За “Турски поток”

Продължението на газопровода “Турски поток” през България е в интерес на страната ни. Така Захариева коментира и друга гореща тема от последните дни. Думите й са в отговор на казаното от американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. От негово изявление се разбра, че САЩ са против втората тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, Сърбия и Унгария, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.