България уведоми ЕК, че ще блокира Скопие

Зоран Заев коментира ситуацията при инспекцията на газопровода Скопие-Тетово-Гостивар. [БГНЕС]

България е информирала Брюксел, че ще блокира стартирането на преговорите за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония. Страната ни е уведомила в Европейската комисия в петък, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за РСМ и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от София условия.

Това обяви Министерството на външните работи.

От съобщението на Външно се разбира, че все пак вратата остава отворена. “България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове”, обяви ведомството на Екатерина Захариева.

Министерството обяснява, че за България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Такава декларацията не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от София юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме.

“Към този момент имаме пробив. Но все още не сме там, че да кажем “да”. Това каза външният министър Екатерина Захариева във вторник (3 ноември) след среща в Берлин с представители на правителството на РСМ и на Германия.

Заев: Да не драматизираме

“Днес от страна на съседна България е изпратено не особено приятелско послание, първата стъпка е блокирана. Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията, обяви Заев, цитиран от БГНЕС.

Втора точка от чл. 2 на договора обаче гласи, че “Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”.

“Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия”, заяви Заев.

Според него, не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Македонският премиер повтори, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, но това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

“Имаме договор, в който трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът, че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. (…) Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи”, подчерта Заев.