България удвоява приема на студенти от Северна Македония

Снимка: Георги Кожухаров, Дневник

България удвоява приема на студенти от Северна Македония. Това бе решено на правителственото заседание в сряда. Държавата прави жест към студентите от българската диаспора от Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си. 

Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Северна Македония в български висши училища се увеличават от 150 на до 300. До петима студенти пък ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение. 

За целта ще бъдат необходими допълнителни 530 000 лева, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

С изменения в друго правителствено постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също да кандидатстват в българските университети. Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

Същите права се дават и на кандидатите от българска народност, но без български паспорт, ако имат особени заслуги за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура сред българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Посещението на Кирил Петков в Скопие, което бе планирано на 18 януари, ще бъде отложено. Причината е свързана с неочакваната карантина на премиера заради Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник, след който председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев се оказа заразен с ковид.

Във видеобръщение, разпространено от пресцентъра на Министерски съвет във вторник, Петков казва, че визита в Скопие ще се състои и тя ще е в рамките на този месец. Конкретна дата обаче не се посочва.

Премиерът посочи, че това е редът и ще бъде израз на добра воля, желание за конструктивен диалог. Той е убеден, че „правителството може да покаже реален прогрес в отношенията между двете страни“.

На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 10 януари се стигна до консенсус да се продължи досегашната политика към Северна Македония.