България иска да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия

Асен Василев [Лили Тоушек/"Дневник"]

Ако има такава възможност, България ще поиска да бъде изключена от европейското петролно ембарго срещу Русия. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„България може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция „спираме всичко за всички“ – е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение“, коментира в интервю за „Капитал“ Василев.

Междувременно представителят на държавата в „Лукойл“ Красимир Първанов предупреди, че рафинерията „Лукойл Нефтохим“ може да спре работa, ако ЕС наложи пълно ембарго на вноса на руски петрол и петролни продукти. Пред Mediapool Първанов казва, че е възложил да се направи анализ за замяна на използваните между 50% и 60% количества руски петрол от сорта „Urals“.

Въпреки че рафинерията е собственост на руския енергиен гигант Лукойл, държавата притежава златна акция в дружеството с право да блокира ключови решение, което досега не е използвано.

Първанов припомни, че с осигуряването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското дружество „Литаско“. „То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните продукти на предприятието“, изрично подчерта Първанов.

През тази швейцарска компания руският “Лукойл“ контролира мажоритарния дял в рафинерията. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира, че България много по-лесно може да си набави петрол от други източници, отколкото газ, макар че и това ще е предизвикателство.

ЕК предложи в сряда забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС. Предлаганото ембарго за петрол трябва да важи през следващите 6 месеца, а за петролни продукти до 8 месеца.

Изключение ще бъде направено за Унгария и Словакия, тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия. Двете страни нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС. Предложението е двете страни да продължат да купуват руски петрол до края на 2023 година по действащите договори.

Лукойл“ притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканите. Дори и България да успее да компенсира напълно доставката на петролни продукти от други източници, то българското правителство ще бъде изправено пред сериозно социално недоволство в Бургас, ако рафинерията спре работа.

Впечатляващото е, че “Лукойл България“ не плаща данък печалба в България, защото не отчита печалба. Между 2006 и 2020 г. има само три години, през които компанията отчита печалба (2007, 2016 и 2017 г.). Всички останали години са губещи и с огромни суми. Последният отчет е от 2020 г., когато компанията обяви загуба от над 255 милиона евро.

След началото на войната в Украйна цената на руския петрол Urals рязко падна в сравнение с референтния сорт за световните пазари – Brent. Българските енергийни експерти коментират, че руският петрол всъщност е дори по-евтин сега, отколкото беше преди войната. В същото време цените на дребно на горивата в България са се повишили с с над 0.4 лева, въпреки че облагането на горивата в България е най-ниското в ЕС.

Българският енергиен експерт Васил Начев коментира във вторник пред бТВ, че цената на руския петрол Urals, използван от рафинерията на Лукойл в България, е с 37 долара за барел по-евтина от Brent.

„Комисията за защита на конкуренцията трябва да поеме ролята и да провери механизма, по който се формира тази цена. Там имаме посредник. България обаче мълчи за вноса на петрол, преработен в рафинерията“, каза той.

Около 60% от горивата за българския пазар се преработват в рафинерията на “Лукойл“. Компанията притежава близо 70% от складовете, в които се съхраняват горивата на конкурентни компании и има много голямо влияние в България.

Мартин Владимиров, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, обяснява защо “Лукойл България“ трупа загуби и не плаща данък печалба в България.

Посредническата компания при търговията с петрол за България е “Литаско“, която е мажоритарен акционер в “Лукойл Нефтохим България“. Това е компания, регистрирана в Швейцария, купува суров петрол от руския Лукойл и го продава на рафинерия в България. Зад трите компании стои практически един собственик. Целта на брокера е да купува евтино и да продава скъпо.

„Разликата отива в Litasco в Швейцария, където има много нисък данък върху печалбата и има законови опции, които позволяват тази печалба да не се облага с данъци и да отива директно в Русия. По този начин печалбата остава в Русия“, каза Владимиров пред. “Свободна Европа“.