България ще получи 1,2 млн дози ваксини на Пфайзер като “нуждаеща се страна”

[Shutterstock]

България ще получи допълнително 1.2 милиона дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех в знак на солидарност от ЕС. Блокът поправи грешката, направена от българското правителство, което не поръча пълните си квоти ваксини на Пфайзер и Модерна заради цената, логистиката и други опасения. Страната изпитваше огромни затруднения със старта на ваксинацията, заради недостатъчните количества на поръчаните ваксини и неяснотата за това какви точно ще са организацията и логистиката на масовата ваксинация.

България не използва пълната квота за поръчка на РНК ваксини. Причините са изначалната технологична изостаналост на държавата и съмнението ѝ във възможностите си да разпредели и употреби ефективно ваксини, които изискват съхранение при много ниски температури, каквито са Модерна и Пфайзер. Ваксината на АстраЗенека, на която заложи България, получи одобрение за употреба в ЕС по-късно от РНК ваксините и достави едва 33% от първоначално договорените количества. Всички тези фактори, примесени с генерално ниския процент на граждани, желаещи да се ваксинират нареди страната на последното място по имунизирани в ЕС.

В четвъртък (1 април) държавите от ЕС обсъдиха как да разделят 10 милиона допълнителни дози ваксини авансова поръчка от Пфайзер-Бионтех. Взетото решение е  дозите да се разпределят спрямо нуждите на държавите, а не спрямо населението. Пет държави в затруднено положение ще си разпределят 2 854 654 дози като България ще получи 1,2 млн. дози.

19 страни, сред които Германия, Франция, Италия и Испания, решиха да покажат солидарност с нашата страна, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Двудневните преговори между посланиците не успяха да убедят Австрия, Словения и Чехия да променят позицията си. На този фон несъгласието от страна на трите държави членки не е изненадващо, тъй като това ще стане за сметка на други страни. Австрия, Словения и Чехия настояха да получат пълната си квота от ваксините по общата система за разпределение спрямо населението, се казва в изявление на португалското председателство на ЕС.

В крайна сметка петте държави, сред които и България, считани за най-нуждаещи се, ще получат пълната си квота, а останалите държави от ЕС ще си поделят 6,66 милиона ваксини.

Премиерът Бойко Борисов определи новината като “радостна вест за цяла Европа, защото показва как някои страни могат да се откажат от нещо в името на солидарността”.

От ваксината на Пфайзер, които ще използва първо за хората над 75-годишна възраст, обяви шефът на Пирогов Асен Балтов. Ще бъде направена корекция в плана за имунизация, тъй като за разлика от практиката в други европейски държави, в България възрастните и хората с хронични заболявания са включени едва в четвъртата фаза на плана.

Преговорите и ваксинацията в ЕС

В крайна сметка Прага загуби 143 000 дози, след като отказа компромис, посочи европейски дипломат.

Канцлерът Себастиан Курц се похвали, че Австрия е взела 199 000 вместо 139 000 дози.

“Курц демонстрира липса на солидарност и изостави” петте държави, посочи дипломатът.

Словения поема председателството на ЕС на 1 юли и поведението на нейния премиер “изпраща лош сигнал”, коментира посланик.

Ваксинационната кампания на ЕС изостава от тази на САЩ, Великобритания и Израел. В сряда Европейската комисия обяви, че до края на тази седмица блокът ще получи общо 107 милиона ваксини.

Общият брой ваксини беше ревизиран драстично, след като англо-шведският фармацевтичен гигант АстраЗенека намали броя, който беше договорен.

Очаква се доставките да се увеличат значително през второто тримесечие на годината, като Европейската комисия посочи, че трябва да получи най-малко 300 милиона дози до края на юни.

Председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен настоява 27-те държави да се стремят да достигнат целта за ваксинация на 70% от възрастното население до края на лятото.

Австрия, която отправи призиви за коригиране на механизма за разпределяне на ваксините поради страх от недостиг, обяви във вторник, че е станала последната държава от ЕС, която е започнала преговори с Русия за осигуряване на доставките на ваксината “Спутник V”.