Българи в Белгия питаха европейските либерали за ДПС и протестите

Централата на Алианса на демократите и либералите в Европа (АЛДЕ) в Брюксел, 9 септември 2020

В сряда (9 септември) група българи, живеещи в Белгия, посетиха централата на Алианса на демократите и либералите в Европа (ALDE) в Брюксел, за да търсят отговори за институционалната криза в България. Те внесоха писмо до Ханс ван Баален, председател на европейските либерали и до Дачиан Чолош, председател на групата Renew Europe (“Поднови Европа”) в Европейския парламент.

Началникът на отдел “Комуникации” в ALDE Дидрик де Шатзен информира групата българи, че на 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в страната. Той увери, че позицията на българите ще намери място в програмата на срещата.

В писмото се поставят следните въпроси:

  • Ще осъди ли ALDE публично Движението за права и свободи (ДПС), което е част от семейството на Алианса, относно факта, че същото се опита да заблуди европейските си партньори относно произхода на събитията, предизвикали протестите в България?
  • Споделят ли ALDE и групата Renew Europe публичната позиция на евродепутата от същата група Рамона Стругариу, която тя публикува през изминалата седмица на своята фейсбук страница? (В нея Стругариу осъди публично насилието върху протестиращи в нощта на 2 септември. В писмото се пита още как Алианса и групата ще коментират изобщо злоупотребата с полицейска власт в европейска столица.)
  • Относно организирания дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работа (LIBE) в Европейския парламент, който ще се състои на 10 септември и по време на който ще се дискутира ситуацията в България, българите в Белгия поставят въпроса каква ще бъде позицията на групата Renew Europe?
  • По темата за институционалната криза в страната изслушване в ЕП е инициирано и от евродепутатите Елена Йончева (БСП/S&D) и Радан Кънев (ДСБ/EPP). В писмото се пита дали групата Renew Europe ще подкрепи тази дискусия.

По-рано през юли Ханс ван Баален и Даниел Чолош подкрепиха с постове в Туитър почетния председател на ДПС Ахмед Доган в контекста на събитията от лятната му вила в парка “Росенец”.

На 15 юли Ван Баален написа:

“Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създател на етническия мир в България. Към него трябва да се отнасяме с уважение. Срамно е той и неговата собственост да бъдат атакувани от екстремисти”, написа Ван Баален.

Към днешна дата (9 септември) постът е събрал  1 200 коментара, че Баален не разбира контекста на събитията и чрез позицията си защитава корупцията в страната.

Чолош също публикува пост в Туитър в подкрепа на Ахмед Доган след протестите в “Росенец”, но по-късно се разграничи от първоначалното си послание и обясни, че не е бил коректно информиран за протестите до имота на Доган и благодари на българите за информацията и контекста за случилото се на плажа “Росенец”.

“Благодаря за всички съобщения относно туита ми за събитията в България. Добре ги разбрахме. С допълнителните детайли около ситуацията и след анализ на фактите, наистина се оказва, че не са били отразени добре. Както винаги, върховенството на закона е и ще продължава да бъде моя битка”, пише Чолош.

Други инициативи

Групата българи, живеещи в Белгия посетиха и централата на Европейската Народна Партия (ЕНП) в Брюксел миналата сряда (2 септември) и внесоха писмо до Доналд Туск, председател на партията и Манфред Вебер, председател на групата в Европейския парламент. С него те засегнаха болната тема за подкрепата на ЕНП към ГЕРБ и премиера Борисов, както поискаха да бъдат изразени позиции относно протестите в България.

На 31 август групата българи изпратиха писмо до Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE, с което поискаха нейното становище относно проведеното закрито заседание на 28 август. В края на седмицата Катарина Барли, заместник-председател на ЕП, публично заяви:

“Българското правителство е разпространило фалшива новина.”