Българи в чужбина не бяха допуснати да гласуват

Опашка от гласоподаватели в Чехия. [https://twitter.com/VeselinV]

Заради намаления брой на избирателни секции във Великобритания там останаха българи, които не успяха да гласуват, макар и часове наред да се редиха на опашка. Изборният кодекс регламентира, че в държави извън ЕС могат да се разкриват до 35 избирателни секции.

След Брекзит Великобритания вече попада в тази графа. И макар и решението на ЦИК да беше оспорено пред Върховния административен съд, той прие, че всичко е законно и дори отказа да сезира Конституционния съд заради ограничението.

В Палмърс Грийн в Северен Лондон около 100 души са останали на опашката, когато секцията е трябвало да затвори, въпреки удължаването на изборния ден с един час, съобщи БНР. Хората са чакали около 3 часа, някои дори повече. На мястото дори е пристигнала полиция, която ги е помолила да се разотидат, а недоволството си да отнесат към българското посолство.

Километрична опашка в Уолтъмстоу, Лондон. [стопкадър]

Опашките обаче не бяха само във Великобритания. За да пуснат бюлетина хората се редиха и в Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Барселона, Валенсия и др. Стигна се до това, че се наложи ЦИК да изпрати допълнително брой бюлетини, а на заради безпрецедентната избирателна активност в Инсбрук и Залцбург в Австрия Министерството на външните работи получи разрешение от ЦИК секционните избирателни комисии да разпечатат допълнително общо 400 бюлетини. Същата процедура се наложи и за Фулъм във Великобритания.

Рекордните общо 465 секции бяха разкрити за гласуването извън България. От тях в неделя не отвори единствено секцията във френския град Моасак заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният протокол. МВнР пренасочи българите към най-близката секция в Тулуза.

В Белгия бяха отворени 11 избирателни секции, 5 от които в столицата Брюксел. В Люксембург 2 секциите бяха две. В Постоянното представителство на България в Европейския съюз гласуваха над 1000 българи, а в посолството – 333. За малка Белгия близо 10 000 гласували българи е рекорд.

В Брюксел са най-големият брой българи, голяма част свързани или работещи с европейските институции. Многобройна българска общност има и в Гент и Антверпен.

Сънародниците ни се съобразиха и с наложения вечерния час и секциите успяха да затворят в 20 ч., за да се гарантира преброяване и подаване на протоколи преди затварянето на помещенията.

Чакащи да гласуват в Брюксел. [Антоанета Николова]

Белгийските власти бяха дали изрична препоръка да се спазват мерките. Полицейски патрулки дискретно следяха за това.

Наблюдатели на изборите отбелязаха и значително по-нисък брой изборно участие на етнически гласоподаватели, които на предишните избори идваха масово организирани.

За сметка на това беше сравнително голям броят на хора, които се бяха регистрирали за вот предварително или изтеглили от интернет декларацията за гласуване. Не малко от тях се бяха екипирали освен със задължителната защитна маска, така и с ръкавици и собствени химикали, за да ограничат възможностите за предаване на зараза.

И в Белгия доброволците на „Ти броиш“ бяха активни и следяха за изправността на изборния процес.