Българи на протест в Брюксел по време на съвета на ЕС

Брюксел, 19 юли [Снимка: Калина Ангелова]

Над 70 българи от различни градове на Белгия се събраха на антиправителствен протест в близост до сградата на Съвета на ЕС в Брюксел в неделя (19 юли). Там се провеждат срещата на европейските лидери, на която се водят преговорите за фонда за възстановяване на ЕС и дългосрочния бюджет на блока в присъствието на българския премиер Бойко Борисов.

Протестиращите се обявиха срещу корупцията, потъпкването на върховенството на закона и политическите зависимости в България и поискаха оставката на кабинета на Борисов, както и тази на главния прокурор Иван Гешев.

Участниците в протеста отправиха исканията си на български, френски, английски, фламандски и немски. Те изразиха своята солидарност към сънародниците си в България и продължаващите вече единадесети ден протести в страната.

Протестът се проведе на фона на срещата на върха, където текат тежки преговори относно размера на бюджета до 2027г., както и състава и механизмите за контрол на фонда за възстановяване на ЕС. Той се състои от 250 млрд. евро изгодни кредити и 500 млрд. евро безвъзмездни средства. Предвижда се средствата да бъдат предоставени в замяна на реформи, а спорна тема е обвързането им с върховенството на закона в страните членки.

От столицата на Европейския съюз протестиращите използваха момента, за да се обърнат към европейските лидери и институции с призив да отворят очите си за случващото се в България и за ширещата се корупция по високите етажи на властта.

Протестът на българите в Белгия следва този в сряда (15 юли), когато участниците в него съставиха писмо до премиера и главния прокурор, което ще бъде изпратено до Министерския съвет с искането на оставката им. Следващото събитие е насрочено за петък (24 юли).

Над 200 българи протестираха в неделя и във Виена. Българи протестираха или са насрочили протести още в Лондон, Бирмингам, Манчестър, Екситър, Оксфорд, о. Ман, Берлин, Мюнхен, Барселона, Копенхаген, Кьолн, Франкфурт, Нюрнберг, Виена,  Хага, Париж и Торонто.