Българският премиер иска до месец да реши споровете с македонците

Бойко Борисов и Буяр Османи. [МС]

Премиерът Бойко Борисов постави срок до 10 ноември за намиране на компромисно решение по спортните въпроси със Северна Македония около историята и езика.

“Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към ЕС”. Това каза премиерът по време на срещата му с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според Борисов още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

“Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има”, каза още министър-председателят, цитиран от пресслужбата си.

Тревоги

По време на разговора Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО “Илинден” и “македонско малцинство” в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. “Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса”, каза Борисов.

В резолюцията всъщност не се говори за македонско малцинство. В нея е записано, че ЕП “осъжда всички случаи на слово на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи – въпрос, който продължава да буди сериозна загриженост; призовава органите да реагират енергично при случаи на слово на омразата, включително от страна на високопоставени политици, да засилят правната защита срещу дискриминацията и престъпленията от омраза и ефективно да разследват и подлагат на наказателно преследване тези престъпления; приветства съдебната забрана на ежегодния неонацистки “Луков марш” и започването на разследване на организацията, стояща в основата му – “БНС”; призовава българското правителство да засили сътрудничеството с международните и местните наблюдатели на правата на човека и да предприеме всички необходими мерки за ефективна защита на правата на малцинствата, по-специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека; призовава българските органи и длъжностни лица да осъждат категорично всички актове на насилие и слово на омразата срещу малцинства”.

В бележка под линия са посочени визираните решения на Съда в Страсбург по делата на ОМО “Илинден” срещу България, в които държавата е осъдена заради отказа да регистрира организацията.