Българското мюфтийство нападна Макрон в защита на Ердоган

21 октомври 2020 г. Карикатури на "Шарли Ебдо" са проектирани на сгради в Монпелие в чест на учителя Самюел Пати, убит, след като е показал в клас карикатури на пророка Мохамед, поместени в списанието. [EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO]

В остра позиция по повод последния брой на френското списания “Шарли Ебдо” главното мюфтийство обвини френския президент Еманюел Макрон, че е “тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика”. В осъдителната декларация мюфтийството заема твърда позиция зад президента на Турция Реджеп Ердоган.

“Корицата на последния брой на списание “Шарли Ебдо” удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика”, се казва в позицията.

Карикатурата от последния брой на списанието изобразява турския президент по гащи и бяла тениска с бира в ръка. С другата си ръка той повдига полата на жена, носеща традиционен хиджаб, разкривайки по този начин задните ѝ части. Репликата на Ердоган, според карикатурата, е: “Еха, Пророкът!”.

“Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед. Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание “Шарли Ебдо” e взело на прицел и президента на Република Турция РеджепЕрдоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората”, гласи позицията.

Според мюфтийството свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите.

Това е втора декларация на мюфтийството по темата за последните дни. В първата  се казваше, че “мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност в България с тревога следят изказванията и поведението на политическите лидери във Франция, начело с президента Еманюел Макрон, които могат да бъдат определени, като крайно неприемливи. Тази реторика застрашава свободата на убежденията, маргинализира мюсюлманите и поляризира обществото”.

Досега премиерът Борисов отказва да вземе позиция в конфликта “Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Ердоган. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните”, написа Борисов в социалните мрежи.