Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет е до 90% ефективна

Данните за ефективността на ваксината вече са готови и чакат одобрение от ЕС и Обединеното кралство, като се предвижда милиони дози да бъдат произведени преди края на годината. [SHUTTERSTOCK]

Фармацевтичният гигант AstraZeneca потвърди, че нейната ваксина срещу коронавирус вече е готова за одобрение и разпространение, след като резултатите от тестовете в късния етап установиха, че ваксината е до 90% ефективна.

Резултатите се основават на междинен анализ на тестване на ваксината във Великобритания и Бразилия, което  е резултат от сътрудничеството между Оксфордския университет и AstraZeneca.

По-рано в съобщение за медиите британско-шведската мултинационална фармецевтична компания AstraZeneca посочи, че нейното изпитване върху повече от 20 000 доброволци е показало, че ваксината спира хората да развиват симптоми при средно 70% от случаите.

По време на пресконференция в понеделник  Андрю Полард, директор на оксфордския екип за разработване на ваксината, подчерта както ефективността, така и достъпността на тяхната разработка, наричайки я “ваксина за света“.

“Това е невероятно вълнуващ момент за човешкото здраве“, добави той.

Данните за ефективността на ваксините вече са готови да бъдат представени за одобрение в ЕС и Обединеното кралство, като се предвижда милиони дози да бъдат произведени и готови за разпространение преди края на годината.

“Предвиждаме четири милиона готови дози от ваксината до края на 2020 г. и 40 милиона до края на първото тримесечие на следващата година“, каза Пам Ченг, изпълнителен вицепрезидент по операциите и информационните технологии в AstraZeneca.

Половин доза, но много по-силна

Изпитването е установило, че ефективността на ваксината варира в зависимост от размера на дозите – неочаквана констатация. Установено е, че ваксината има определени характеристики, които й дават предимство пред другите предложени кандидати.

Една такава характеристика е, че половин доза от ваксината, последвана от пълна доза на по-късен етап, е показала, че постига по-високи нива на ефективност от две пълни дози.

Защо това е така, засега остава неясно, каза Гилбърт, като понастоящем проверява дали това се дължи на “качеството или количеството” на задействания имунен отговор.

Използването на половин доза ще увеличи максимално използването на активните съставки.

“Използвайки само половината от нормалната доза, 40-те милиона предвидени дози преди края на годината могат да станат 80 милиона“, посочи Ченг. А Полард каза, че ще  гарантират по-високо ниво на защита.

Тъй като само една малка група от тестването е получила половин доза, сега ще бъде проведено допълнително проучване.

Лесно разпространение

Друго забележително предимство на ваксината е, че тя може да се съхранява при нормални условия в хладилник, а не във фризери и следователно може по-лесно да се разпространява по съществуващите канали.

“Термостабилността на ваксината е един от огромните плюсове на тази ваксина. Когато обмисляте подходящия подход към ваксинацията, трябва да вземете предвид колко бързо може да се направи и колко достъпна е – не става въпрос само за имунния отговор“, подчерта Гилбърт.

Това ще означава, че ваксината може да бъде “достъпна за всички – не само за богатите страни“, което беше ключова цел на сътрудничеството от самото начало, според Луиз Ричардсън, заместник-ректор на Оксфордския университет.

Сътрудничество, а не конкуренция

Експертите обаче побързаха да подчертаят, че няма конкуренция между водещите ваксини, като обясниха, че различните варианти на ваксини трябва да се разглеждат като “взаимно допълващи се“.

“Дори и при настоящите производствени мощности на Moderna, Pfizer и AstraZeneca, взети заедно, това все още няма да произведе достатъчно ваксини за целия свят“, подчерта Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.

AstraZeneca е третата голяма фармацевтична компания, която отчита резултатите на късния етап за потенциалната си ваксина срещу COVID-19.

Миналата седмица Pfizer и Moderna съобщиха предварителни резултати от изпитания на късен етап, показващи, че ваксините им са били почти 95% ефективни.

Технологията, разработена от Оксфордския университет и неговата компания Vaccitech. съвместно с AstraZeneca, стартира  през април 2020 г. за по-нататъшно разработване, масово производство и потенциално разпространение на ваксината.

През септември разработването на ваксината претърпя неуспех, когато изпитанията бяха преустановени, след “необяснима болест” при един участник в изпитването във Великобритания.