Ваксинацията в ЕС започна с гафове

Персоналът в берлинска болница очаква началото на ваксинацията срещу COVID-19, 27 декември 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Кампанията на Европейския съюз за ваксиниране срещу COVID-19 не започна равномерно в страните от общността. Правителствата ще  направят маратонски опит да имунизират 450-те милиона души в блока, за да  победят вирусната пандемия.

Осем работници в дом за възрастни хора в Щралзунд, разположен на северното германско крайбрежие, са инжектирани с пет пъти над препоръчителната доза от ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech. Четирима са хоспитализирани.

“Съжалявам много за инцидента. Този отделен случай се дължи на индивидуални грешки. Надявам се, че засегнатите няма да имат никакви сериозни странични ефекти”, каза в понеделник областният управител Щефан Керт.

В южна Германия пък служителите трябваше да изпратят обратно около 1000 дози, след като установиха, че са транспортирани в хладилни кутии, които се използват за пикници или къмпингуване и не успяват да поддържат ваксината достатъчно студена.

Уикендът за ваксинация започна с имунизации на здравните работници и жителите на домове за възрастни хора в целия блок. Те бяха сред първите, които получиха  ваксините от Pfizer, които трябва да се съхраняват при свръхстудени температури.

Междувременно в Италия някои политици се оплакаха, че Германия – най-голямата държава-членка на блока, където се намира и компанията BioNTech, може би получава повече от справедливия  дял ваксини.

ЕС трябва да получи първите 12,5 милиона дози от ваксината Pfizer до Нова година, като разпределението на 200 милиона дози в 27-те страни членки ще бъде завършено до следващия септември. Трябва да бъдат ваксинирани две дози.

Говорител на Pfizer отказа да коментира конкретни графици или дали сроковете, посочени и от Европейската комисия, ще се удължат. “Нашите срокове са амбициозни и могат да се променят в зависимост от капацитета и производствените срокове“, каза той.

В момента се водят преговори за договаряне на доставката на допълнителни 100 милиона дози по договора, подписан  с двете компании, обясниха от Европейската комисия.

Съхранението на ваксината е предизвикателство

Първоначалните проблеми показват предизвикателствата при въвеждането на ваксината, докато регулаторите обмислят да одобрят други ваксини, включително на Moderna и AstraZeneca, които са по-лесни за транспортиране и съхранение.

Разпространението на ваксината на Pfizer в Съединените щати е бавно, поставяйки под съмнение целта на правителството за 20 милиона ваксинации този месец. Болниците сами организират подготовката на предварително замразените ваксини, намирането на персонал и осигуряването на подходящо социално дистанциране по време на имунизациите.

Оказа се, че ваксината на  Pfizer е особено трудна за съхранение – за да се запази трябва тя да бъде дълбоко замразена при около минус 70 Целзий.

Може да се размразява за няколко дни, преди да се използва, но дори и тогава трябва да се съхранява  между 2C и 8C.

В южна Германия служители заявиха, че няма да използват някои ваксини, след като температурните проследяващи устройства в хладилните кутии показаха, че не са добре охладени.

“Имаше съмнения дали супер ниските температури се поддържат през цялото време“, казва Кристиан Майснер, областен администратор в баварския град Лихтенфелс.

“BioNTech обясни, че ваксината вероятно е в добро състояние, но по-добре да не се използва“, коментира той пред Ройтерс.

В Испания доставката на нова партида от Pfizer беше задържана до вторник заради температурен проблем, който сега е разрешен, каза здравният министър Салвадор Ила.

Мария Асунсион Охеда, жителка на старчески дом в Мадрид, остана доволна, че е сред първите ваксинирани.

“Исках да го направя, защото само така можем да разрешим този проблем“, каза 87-годишната жена в понеделник, ден след като Испания започна да ваксинира жителите на социалните домове и техния персонал.

Пропорционално ли се разпределят ваксините?

Брюксел обяви, че разпространява ваксините пропорционално в 27-те държави-членки въз основа на тяхното население, а някои европейски страни са сключили и собствени споразумения за закупуване на допълнителни дози.

В Италия някои политици заявиха, че Германия изглежда получава повече от справедливия си дял.

“Сметките не излизат“, коментира италианският вирусолог Роберто Буриони в Tуитър, като цитира съобщения от Германия, че доставките само в първия ден  са били над 150 000 дози, докато други страни от блока са получили само 10 000.

Длъжностно лице, запознато с разпространението на ваксини в Германия, заяви, че всяка от 16-те германски федерални провинции е получила 10 000 дози от ваксината на Pfizer преди старта на масовата ваксинация.

Служител от германското министерство на здравеопазването отговори, че Берлин е подписал отделна сделка за 30 милиона допълнителни дози от ваксината на Pfizer.