Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на позиция

Валери Симеонов ["Дневник"]

Журналистите от обществената БНТ нарушават закона, ако изразяват позицията си, смята заместник-председателят на парламента и лидер на националистическата партия НФСБ Валери Симеонов. Реакцията му е отговор на подкрепата на журналистите от БНТ за колегите им от частната bTV и е поредна демонстрация на отношението на управляващите към медиите.

Наскоро премиерът Бойко Борисов нарече репортерите, които му задават въпроси, “мисирки” (пуйки). България е последна по свобода  на медиите в ЕС и на 111-о място в света според класацията на “Репортери без граници”.

Симеонов влезе в конфликт с тях във вторник (11 февруари), когато от ефира на БНТ обвини директора на новините на bTV Венелин Петков и водещия на сутрешния блок Антон Хекимян, че са корумпирани и поиска прокуратурата да ги “привика”. Симеонов смята, че двамата не са реагирали на признанията на собственика на “Ефбет” Цветомир Найденов, свързани с бизнесмена Васил Божков.

Според Симеонов журналистите от дирекция “Информация” на БНТ, които са подкрепили колегите си, са “нарушили закона и моралните правила на журналистиката”. В изявлението си от БНТ те категорично осъждат използването на ефира на телевизията за отправяне на недоказани обвинения срещу журналисти от Би ти ви и определят думите на лидера на НФСБ като груби и недоказани нападки.

Симеонов разпространи изявление, в което казва, че “е недопустимо БНТ да дава оценки и присъди, влизайки в ролята на съд и определяйки кое е доказано и кое не. Напротив – БНТ е обществена медия, длъжна да отразява различните гледни точки, без да взима страна, особено по важни за нацията въпроси.

В позицията се твърди, че всяко посегателство върху свободното слово ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ. Означава ли това, че посягам върху свободното слово като изказвам мнение за финансово зависимата от хазарта Би ти ви? Означава ли това, че истината ще бъде жертвана, заради криворазбрана телевизионна солидарност? И че Петков и Хекимян имат безплатен телевизионен адвокат в лицето на журналисти от БНТ. Ако някой се чувства засегнат, да потърси правата си в съда. Така, както аз съм завел 4 дела срещу bTV ви за лъжи, обиди и клевети по мой адрес.”