Валери Симеонов иска локдаун, Нинова става санитарка

Валери Симеонов

По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне триседмична карантина.

Това смята лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов. Пред тв Европа той каза, че България изостава с взимането на конкретни мерки за противодействие на разпространението на заразата. Той каза още, че вече е съобщил позицията си пред партньорите от ГЕРБ и ще го направи отново на политически съвет идната седмица.

България вече е първа в ЕС по смъртност от коронавируса на глава от населението и втора в света след Босна и Херцеговина. България оглави мрачната статистика в петък, 20 ноември със 17.1 жертви на 1 млн. население.

2820 са починалите от началото на пандемията. В момента в страната има 82 125 активни случая. В болница са 6193 пациенти, 408 от тях – в интензивно отделение.

Симеонов не приема аргумента, че затваряне на държавата може да я разклати икономически. Мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва, смята Симеонов.

След гласуването на Държавния бюджет за догодина заместник-председателят на НС ще предложи и разпускане на парламента и възможност за дистанционна работа на депутатите.

Междувременно председателят на БСП Корнелия Нинова, която лежа във ВМА заради COVID-19 обяви, че е решила да стане доброволец санитар в столична болница. Тя не каза къде ще се запише за доброволец, но обясни, че е видяла, че “лекарите са много изморени, изтощени, на предела са”. “Това е човещина, вътрешна потребност. Аз на втория ден в болницата го реших, като видях какво е”, обясни тя.

Корнелия Нинова [Юлия Лазарова/"Дневник"]

През БНТ тя разказа и за доброволчеството в партията: “Организирахме се в три групи – депутати, които ще влезем в болници с COVID-отделение; такива, които ще отидат в районните здравни инспекции; и такива, които ще отидат в социалните институции. Включиха се и нашите младежи от младежкото обединение – над 60 досега са заявили желание. Тримата депутати-лекари вече са на първа линия в болниците – двама в Свищов и един в Шумен и след като гласуваме бюджета, и учителите в парламентарната ни група ще отидат в училища или където има нужда от онлайн преподаватели”, каза лидерката на социалистите.