Валери Симеонов нарече протеста “планетата на маймуните”

Валери Симеонов ["Дневник"]

“Както е тръгнало, ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки. Не, благодаря. Няма нужда!”. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и лидер на националистическата формация НФСБ Валери Симеонов, цитиран от “Фокус”.

От два дни той не крие крайното си раздразнение от решението на правосъдния министър Данаил Кирилов да подаде оставка. НФСБ е част от коалицията “Обединени патриоти” и участва в правителството. Коалиционният съвет между ГЕРБ и “патриотите” все още не е обсъдил оставката на Кирилов, но от публичните изказвания дотук става ясно, че министърът е силно харесван от националистите.

“Няма никакъв мотив за отстраняването на Данаил Кирилов и това прави освобождаването му абсолютно несъстоятелно, и извършено под натиска на оредялата тълпа властолюбци от жълтите плочки”, коментира Симеонов.

Според него няма никаква връзка между оставката на правосъдния министър и проекта за нова конституция.

“Това е човек абсолютно почтен, който не може да бъде обвинен в никакво пристрастие или лобизъм, камо ли за корупция да говорим. Това е човек, който си върши работата съвестно и за мен, и за нас от НФСБ е непонятно как може да бъде освободен или както по български вече можем да си го кажем “оставчен“ един министър, който си върши работата. За да се отстрани един човек от някакъв административен или политически, или в случая министерски пост, трябва да има причина за неговото отстраняване”, допълни Симеонов.

Той допълни, че министрите не трябва да се сменят заради уличния натиск на “службогонците”, Симеонов уточни, че не е разговарял с премиера Бойко Борисов, но въпросът ще бъде обсъждан на Коалиционен съвет през следващата седмица.

Преди два дни депутатът от НФСБ Валентин Касабов също направи “въздействащо” изказване за протестиращите граждани. Той призова собственикът да си прибере стадото от улицата.

“Страшното е, когато тълпата, стадото, в един момент решава и се взема за глутница. Крайно време е собственикът, овчарят, да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата. Това го казахме още в началото на тези протести. Това трябва да го направи министър-председателят, да го направи цялата държава с цялата сериозност”, каза Касабов.