“Валнева” се отказа от договор за ваксини с ЕС, Германия купува “Спутник”

Офисът на фармацевтичната компания "Валнева" във Виена. [уебсайт на компанията]

Френският производител на ваксини “Валнева” не е изпълнил условията за приключване на преговорите с Европейския съюз за снабдяване на блока с неговата ваксина срещу COVID-19, заяви говорител на Европейската комисия в четвъртък (22 април).

Френската биотехнологична компания, която вече е сключила сделка за доставка с Великобритания и произвежда препарата си в Шотландия, заяви в сряда, че е преминала към двустранни разговори с правителствата, след като преговорите за споразумение на ниво ЕС са се провалили.

“Когато компаниите искат ваксините им да бъдат включени в нашето портфолио от ваксини, трябва да се спазват определени условия“, каза говорителят на Комисията по време  на пресконференция.

Френското правителство бе подложено на остри критики, тъй като не е успя да осигури дози от местната компания, след като други големи френски фармацевтични производители като “Санофи” и Института “Пастьор” се сблъскаха с трудности при разработката на ваксина срещу COVID.

Източник от френското правителство заяви, че Франция може да обмисли сключване на двустранна сделка с “Валнева” за доставки след 2021 г., но само ако е сигурна, че ЕС няма да подпише собствено споразумение.

“Това не е краят на историята“, каза френският източник от правителството пред Ройтерс, при условие на анонимност. Той добави, че много страни от ЕС се страхуват, че “Валнева” ще е по-благосклонна към Великобритания за сметка на ЕС, както подозират, че направи АстраЗенека.

“Страхът от подобен AстраЗенека сценарий поражда скептицизъм в много държави от общността“, каза източникът. “Преговорите с ЕС обаче не са приключили.“, подчерта той.

Сред условията, които посочва ЕС за неуспех да се постигне сделка,  са “солидна защита в областта на безопасността и ефективността на ваксината, както и солидни правила и договорености за доставката на ваксините“.

“След една година преговори, на този етап компанията не е успяла да изпълни тези условия, което е една от причините, поради които все още не сме постигнали споразумение“, каза говорителят на Комисията.

ЕС приключи проучвателните преговори с френската компания през януари за доставка на до 60 милиона дози от нейната ваксина.

Междувременно Германия води преговори с Русия за закупуване на 30 милиона дози от коронавирусната ваксина “Спутник V”.  Това съобщи министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер, който обсъди въпроса с президента Владимир Путин в четвъртък (22 април).

“Германия договаря 3 х 10 милиона дози за юни, юли, август. Предпоставката за това е бързото одобрение на ваксината от Европейската агенция по лекарствата“, написа той в Туитър.

Кречмер публикува съобщението след срещата с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко в Москва.  Той обсъди и съвместни усилия за борба с вируса в телефонен разговор с президента Владимир Путин, се казва в изявление на Кремъл.

“Путин потвърди готовността на руската страна да си сътрудничи с германските партньори за тази цел, по-специално за организиране на доставки и съвместно производство на ваксини”, се казва в него.

Германия предизвика спорове в началото на април, когато заяви, че е започнала преговори с Русия за закупуване на дози от нейната ваксина без да се съобразява с  общото споразумение на ниво ЕС.