Валят жалби за предлагане на ЛГБТИ съдържание на деца в Унгария

Националният орган за медии и комуникации е получил 69 съобщения за предполагаеми нарушения на регулаторните разпоредби за медиите за защитата на непълнолетните от приемането на новата противоречива забрана  на съдържание, което "популяризира или изобразява“ хомосексуалността или смяната на пола.  [ Shutterstock/Andocs ]

След приемането на противоречивия закон срещу предлагането на ЛБГТИ съдържание на непълнолетни, броят на жалбите от граждани, получени от националния медиен регулатор, се е увеличил почти седем пъти.

През юли Унгария отхвърли искането на Европейската комисия и много евродепутати да отмени новото законодателство, което забранява използването на материали в училищата, които се смята, че насърчават хомосексуалността.

Националният орган за медии и комуникации е получил 69 съобщения за предполагаеми нарушения на регулаторните разпоредби за медиите за защитата на непълнолетните от приемането на новата забрана  на съдържание, което „популяризира или изобразява“ хомосексуалността или смяната на пола.

Това представлява почти седемкратно увеличение в сравнение само с 10 случая за същия период през миналата година, което накара някои анализатори да предположат, че новият закон, по който Европейската комисия е започнала производство срещу Унгария, е допринесъл за драстичното увеличаване на оплакванията.

Медийният регулатор, който е съставен само от номинирани от управляващите експерти, отговаря за прилагането на новите разпоредби на закона. Очаква се той да публикува директива за точното прилагане на тези разпоредби през септември.

Почти половината, или 47% от населението на възраст, на която може да гласува, смята, че сексуалното възпитание е отговорност единствено на родителите и е важно да се защитят децата от вредни влияния. Други 42% се противопоставиха, като заявиха, че ограничава свободата на словото и дискриминира гейовете, лесбийките и транссексуалните хора.

“Хомосексуалността се приравнява с порнографията. Това законодателство използва защитата на децата като извинение за дискриминация срещу сексуалната ориентация на  хората”, заяви пред Европарламента, председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен. “Това е позор.”, допълни тя.