Вашингтон започва преговори за спасяване на ядрената сделка с Иран

Иранският заместник-външен министър Абас Арачи (ляво) по време на среща със страните по ядрената сделка в сградата на външното министерство в Техеран, Иран 2 април 2021 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Съединените щати ще се присъединят във вторник към преговорите в австрийската столица Виена за спасяването на международно споразумение за ядрената програма на Иран. Вашингтон се оттегли от сделката през 2018 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да отмени решението на своя предшественик Доналд Тръмп и да се върне към споразумението от 2015 г., което трябваше да гарантира, че Иран се е отказал да разработва ядрената си програма.

Техаран настоява за прекратяване на тежките санкции, които бяха наложени на страната от Доналд Тръмп. На предишните преговори иранските преговарящи отказаха да се срещнат с американските си колеги, което означава, че европейските представители ще действат като посредници.

През януари Иран потвърди, че обогатява уран с чистота до 20% в подземен ядрен комплекс. Това е далеч над прага, който е определен като допустим в споразумението  от 2015 г.

Независимо от това, Али Ваез от Международната кризисна група, която следи конфликтите, написа в Туитър, че разговорите представляват “важен маркер, защото и САЩ, и Иран са сериозни в намеренията си сложат край на инерцията“.

Тъй като нито една от страните не изглежда готова да направи първата стъпка, експерти като Ваез предполагат, че преговарящите биха могли да сключат сделка “жест за жест“, за да излязат от задънената улица.

Смела първа стъпка ще даде  “необходимия импулс“

Европейският съюз ще председателства преговорите между  членовете на споразумението от 2015 г. – Иран, Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания. Те трябва да започнат във вторник.

Американската делегация ще се срещне отделно и с преговарящите от ЕС, които ще бъдат посредници в преговорите.

Келси Дейвънпорт, директор по политиката за неразпространение на ядрени оръжия в мозъчния тръст на Асоциацията за контрол на оръжията, заяви, че форматът не е идеален, но добави, че ЕС е готов да преодолее безизходицата.

Тя призова за “смела първа стъпка от двете страни“, която да даде “толкова необходимия импулс“ в процеса.

Например Вашингтон може да размрази иранските средства, които се съхраняват в чуждестранни банки, за да улесни търговията, а Техеран може да спре обогатяването на уран над нивата, договорени в споразумението от 2015 г., каза Давънпорт.

“Проблемът е в всички необратими неща, като изследователските дейности, които Техеран е предприел“, посочи австрийски дипломат.

Също така не е ясно, че американската администрация е готова да отмени всички свои санкции, както Иран настоява.

В навечерието на преговорите Роб Мали, специален пратеник на САЩ за Иран, говори само за премахване на “онези санкции, които са в противоречие със сделката“.

“Ако сме реалисти за това, което трябва да направят и двете страни, бихме могли да постигнем резултат“, каза той пред американската телевизия PBS.

“Но ако някоя от страните заеме максималистична позиция и каже, че отсрещната страна трябва да направи всичко, преди самата тя да е готова да промени позицията си дори на сантиметър, мисля, че е трудно да се постигне успех“, коментира Мали.