Вашингтон притиска София да реши спора със Скопие до края на годината

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви на 18 ноември пред посланиците на останалите страни членки на Европейския съюз в София, че няма напредък по изпълнението на Договора за добросъседство със Скопие.

Съединените щати призоваха България да реши спора си със Северна Македония до края на годината. Двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите – Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), изпратиха писмо до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев.

„Продължаващото забавяне на прогреса на Северна Македония и Албания към членство в Европейския съюз постави под въпрос ангажимента на западните лидери, отваряйки вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия“, се казва в писмото до българския посланик.

Те подчертават, че „евентуалното членство в ЕС на Северна Македония и Албания е от решаващо значение за дългосрочния мир и стабилност в Балканския регион и за цялата трансатлантическа общност“.

В писмото се казва, че на изслушването на подкомисията по външни работи на Камарата на представителите за Западните Балкани членовете на Конгреса са признали, че Западните Балкани са сложен, динамичен и геостратегически регион в Европа. Те са подчертали, че тези страни са работили усилено за разрешаване на регионални спорове, установяване на демокрация и в крайна сметка насърчаване на политическите процеси, необходими за бързото интегриране в Европейския съюз. Чрез подобни усилия три от страните – Албания, Черна гора и Северна Македония, са се присъединили успешно към НАТО. Поради тези причини членовете на Конгреса – и републиканци, и демократи, подкрепят бързата интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз.

„Пишем ви като членове от различни партии на Комисията за външна политика на Сената, за да ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, което ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за членство преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз“, завършва позицията.

Междувременно в Северна Македония следяха внимателно резултата от изборите в България. Надеждите са, че новите управляващи ще вдигат ветото и Скопие ще може да започне преговори за присъединяване до края на годината.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поздрави в телефонен разговор за победата президента Румен Радев.

„Пожелах всичко най-добро за нашия съсед и целия български народ. Разбрахме се, че България и Република Северна Македония ще продължат, чрез диалог и взаимно разбирателство, да търсят решения в името на общото европейско бъдеще“, заяви Зоран Заев, написа на страницата си във Фейсбук Зоран Заев.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви на 18 ноември пред посланиците на останалите страни членки на Европейския съюз в София, че няма напредък по изпълнението на Договора за добросъседство със Скопие. Той подкрепи последователната българска подкрепа за присъединяването на Западните Балкани към съюза, основана на принципа на собствените заслуги на всяка от кандидатстващите страни.

„България още чака конкретни стъпки от Скопие за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците при отчитане на общата ни история, гарантиране на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, заяви Стоев.

Министър Стоев изрази очакване към страните от ЕС за солидарност, каквато България винаги е демонстрирала към своите европейски партньори. „Призоваваме за управление на очакванията и реалистичен подход във връзка с изготвянето на предстоящите заключения по Разширяване на ЕС, което да позволи тяхното приемане“, допълни той.