Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП щеше да изключи Орбан

Лидерът на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. [EPA/OLIVIER HOSLET]

Ако не бяхме в разгара на епидемия, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) вече щеше да е изключила партията на унгарския премиер Виктор Орбан “Фидес“, каза Манфред Вебер, лидерът на групата на партията в Европейския парламент, за фламандското издание  “Де Стандаард”.

“Заради пандемията не можем да проведем среща по въпроса за пълното отстраняване на “Фидес” от ЕНП, в противен случай вече щеше да е решено“, заяви Вебер.

На среща на посланиците на Европейския съюз на 16 ноември Унгария и Полша блокираха одобрението на дългосрочния бюджет и фонда за възстановяване на обща стойност 1,81 трилиона евро заради механизма, които обвързва изплащането на средства от европейските фондове с върховенството на закона.

Партията на Орбан бе заплашена с изключване от ЕНП от март 2019 г. заради предполагаеми нарушения на принципите на върховенството на закона, но продължава да гласува с парламентарната група и въпреки вътрешното разделение по въпроса. През март Орбан изпрати писмо до лидерите от ЕНП, в което помоли за извинение заради грубия си език. Той подчерта, че не може да се разрешат политическите различия специално по темата “миграция“ и “защита на християнството“, ако “Фидес” бъде изключена. Унгарският премиер се извини и, че нарекъл “полезни идиоти“ своите критици, като обяснява думите си като цитат на Ленин, с който искал да критикува определен тип политика, а не политици.

Запитан дали в ЕНП има достатъчно подкрепа, за да се изключи “Фидес”, Вебер отговори: „Ние се приближаваме до такова решение. Фактът, че Орбан налага вето върху седемгодишния бюджет и фонда за възстановяване, е ясен сигнал, че губи подкрепата си в рамките на ЕНП. Но все пак мисля, че Орбан може да покаже, че е готов да допринесе за разрешаването на проблема”.

В интервю за EURACTIV на 19 ноември Зигфрид Мурешан, румънски евродепутат от ЕНП, призна, че настоящата дискусия не е полезна за ЕНП.

“Ще трябва да оценим ситуацията на по-късен етап. Единственият приоритет сега обаче е да продължим с план А, защото колкото повече обсъждаме, толкова по-сложни стават нещата“, каза Мурешан. Планът А според него е незабавното приемане на следващия бюджет и фонда за възстановяване с условие за върховенство на закона.

Орбан обаче има си има съюзници в ЕНП. Най-гласовитият е премиерът на Словения Янез Янша, както и италианската и френската делегации от дясноцентристкото политическо семейство.