Вежди Рашидов се похвали с папска благословия, достъпна срещу 18 евро

Така изглежда стандартната благословия от папата. [Радио Ватикана]

Парламентарната комисия по култура и медии, чийто председател е скулпторът Вежди Рашидов, се похвали в понеделник пред медиите със следната новина:

“Негово Светейшество Папа Франциск благослови Вежди Рашидов. В специално писмо, получено днес, Светият отец изразява своята благодарност за получения любезен дар – книгата “Вежди”.

Папа Франциск отправя към Вежди Рашидов своя благослов, като измолва от Господа изобилна небесна благодат за плодотворна културна и артистична дейност.

В книгата “Вежди” има няколко страници със снимки и текстове от посещенията на Вежди Рашидов в Светия Престол, както и илюстрации на творбата “Чистилището”, с която той печели през 1981 година Златния медал на Ватикана на името на Данте Алигиери.”

Новината беше тиражирана със заглавие “Папа Франциск благослови Вежди Рашидов” и предизвика възхита какво внимание е оказал главата на Римокатолическата църква на българския депутат.

“Дневник” се обърна за информация към радио “Ватикана”. То не беше запознато със случката, но обясни, че раздаването на благословии е рутинна дейност, упражнявана от специална служба към папата. Става дума за стандартни грамоти, наричани папски пергамент, в които желаещият да получи благословия подава молба, като посочва лични данни, и след плащане на такса от 18 евро за Европа – получава.

За специални случаи като навършване на пълнолетие, сключване на брак или кръгла годишнина грамотата е безплатна. В нея текстът е стандартен – че папата измолва благодат за съответния човек. От радиото изпратиха на “Дневник” и образеца на грамотата, в която се сменят само имената на получателите й.

В този контекст новината, съобщена от парламентарната комисия по култура, се родее с култовата реплика на премиера Бойко Борисов: “Три папи са ме галили по главата”, произнесена пред гостуващия в България министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън през декември 2015 г.