Великобритания и Коледата на лошите намерения

След като депутатите от Великобритания отхвърлиха предложението за предсрочни избори три пъти само през този месец, за да си променят внезапно мнението през последната седмица, изниква въпросът: “Какво се промени?”

Отговорът се крие в гласовете. Либералдемократите и Шотландската национална партия, които отбелязват възход в социологическите проучвания, решиха, че настоящият парламент никога няма да подкрепи втори референдум за Брекзит, за който те настояват. Така дойде време за избори, които ще преброят гласовете “за” и “против” напускането на ЕС.

По този начин започна петседмичната предизборна кампания, която е твърде трудна за предвиждане, дори и консерваторите на Борис Джонсън да водят с 10 пункта в социологическите проучвания.

Тактическото гласуване или липсата му ще реши изборите. Ако проевропейските сили в парламента не се покажат като достатъчно умни,  торите на Джонсън вероятно ще спечелят мнозинство.

Урокът от европейските избори през май, когато лейбъристите и консерваторите загубиха гласове от по-малките партии с ясна позиция относно Брекзит, предполага, че гласоподавателите и от двата лагера ще гласуват тактически.

Групата под името “Най-доброто за Британия”, която води кампания за оставане в ЕС, изчислява, че дори един от трима привърженици на оставането в съюза да гласува тактически, това ще е достатъчно да се осигури мнозинство в парламента.

Лидерът на партия “Брекзит” Найджъл Фараж, която спечели европейските избори, но няма свои депутати, намекна, че няма да издига кандидати срещу консервативни кандидати с ясна позиция за напускане на ЕС, ако торите му осигурят места в парламента.

Ще е много трудно да се сключват предизборни споразумения. Темата “Брекзит” може и да е доминиращ въпрос в кампанията, но партиите са дълбоко разделени по още много други теми. Враждата между Фараж и Борис Джонсън (и неговия главен съветник Доминик Къмингс) е дългогодишна.

На този фон привържениците на лейбъристите, които се борят в лагера за оставане в ЕС, не са простили, че точно либералдемократите подкрепиха консерваторвативното правителство на Дейвид Камерън, което донесе пет-годишна болезнена (и ненужна) икономическа реформа. Всички споразумения ще са неформални и на местно ниво.

И политици, и експерти, обаче, често попадат в клопката на стадния манталитет.

През пролетта на 2017 г. Тереза Мей водеше с двадесет пункта в прогнозите, което предсказваше категорична победа. Тридесет месеца по-късно, Джонсън рискува всичко само с десет пункта мнозинство.

Фактът че Великобритания е все така разделена, както преди три месеца или три години, не дава гаранция, че тези избори ще я изкара от задънената улица.

Великобритания е тъмно и студено място на 12 декември и нищо не би могло да развали повече предколедното настроение от политици в кампания, които хлопат по хорските врати. Никой с увереност не може да прогнозира победа, когато повечето избиратели са меко казано обезкуражени, че гласът им може да се окаже напразен… за четвърти път тази година.