Великобритания рискува, като избърза с ваксинацията, смята евродепутат

Канфин се нахвърли срещу онези политици в Европа, които настояват техните правителства да договарят отделни сделки с фармацевтичната индустрия, в допълнение към споразуменията, сключени на ниво ЕС от Комисията. [Европейски парламент]

Обединеното кралство действа по-бързо от Европейския съюз в одобряването на ваксините срещу COVID-19, но също така пое по-големи рискове с фармацевтичните фирми, като прие цялата отговорност в случай на усложнения, заяви френският евродепутат Паскал Канфин в интервю за EURACTIV.com.

“Великобритания започна да ваксинира по-рано, но също така носи пълна отговорност за усложнения, които се надяваме да не възникват, но биха могли”, каза Канфин, председател на комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и безопасността на храните.

“Това беше основната причина преговорите на Брюксел да отнемат повече време“, каза той пред EURACTIV, след като страните започнаха масови имунизационни кампании с ваксината, разработена от германската компания BioNTech и американския й партньор Pfizer.

В Европейския съюз отговорността сега носят предимно производителите, на което по-специално Pfizer отдавна се съпротивлява, обясни Канфин.

“Страните членки поискаха от Европейската комисия да постигне силни и надеждни договори, за да се избегнат рискове за гражданите“, каза френският депутат от центристката група “Обнови Европа“ в Европейския парламент.

Той защити подхода на ЕС за колективно договаряне, за да се получат най-добрите условия по отношение на цените и закъсненията.

“Фалшива новина е да оставите хората да вярват, че всяка държава в Европа би намерила по-добри решения сама – не забравяйте кризата от 2009 г. със свинския грип и последиците от лошото й управление“, каза той.

Канфин настоя, че Брюксел е одобрил по-късно ваксините, но е постигнал по-добри сделки в сравнение със САЩ и Великобритания, както по отношение на общественото здраве, така и по отношение на цените.

“Направихме нещата по различен начин – и мисля по-отговорно – от някои лидери, например Доналд Тръмп в САЩ или Борис Джонсън във Великобритания, които се опитаха да ускорят процеса, без да вземат предвид всички здравни предпазни мерки, идващи от публичните власти или здравни компании. ”

Той каза, че в момента ЕС е осигурил около 2,3 милиарда дози ваксини, много повече от необходимото и че ако 27-те държави от блока са се опитали да го направят сами, вероятно биха имали много по-малък успех.

“Безотговорните“ паралелни преговори ще увеличат цените

Обръщайки се към националните правителства, Канфин се нахвърли срещу онези, които настояха да бъдат сключвани отделни сделки с фармацевтичната индустрия, в допълнение към споразуменията, сключени на ниво ЕС от Европейската комисия.

“Когато чувам как някои политици от социалдемократите в Германия и от консерваторите във Франция, които искат национални поръчки, в нарушение на европейската рамка, аз наричам това отношение безотговорно, тъй като би означавало по-високи цени, по-малко солидарност и няма да донесе никакви ползи за общественото здраве “, каза той.

Евродупутатът добави, че отделните национални поръчки биха означавали  нов договор и като следствие допълнителните ваксини вероятно ще се забавят твърде много.

“Най-добрият начин е да увеличим нашите съвместни поръчки, както направи Комисията миналия петък“, каза той, позовавайки се на решението на ЕК да поръча още 300 млн. дози от ваксината Pfizer-BioNTech.

Миналата седмица Германия обяви, че се е договорила с BioNTech през септември да достави допълнителни 30 милиона дози. За тази стъпка Брюксел е бил уведомен, заявиха от здравното министерство в Берлин.

Въпреки това председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви на 8 януари, че преговорите, който води Брюксел за съвместна доставка, са единствената “обвързваща правна рамка“ за всички държави-членки.

Португалската министърка на здравеопазването Марта Темидо, чиято страна е ротационен председател на общността, потвърди, че някои страни са закупили ваксини чрез собствено договаряне с фармацевтичните компании.

“Също така знаем, че тези покупки са направени след съвместните преговори на ниво ЕС“, добави тя.

Все още остава неясно дали Комисията ще предприеме действия срещу Германия или други държави. На пресконференция миналия петък Фон дер Лайен отказа да каже дали двустранната сделка на Германия с Pfizer-BioNTech е нарушила ангажимента на ЕС за съвместно снабдяване с ваксини.

ЕС избегна “хаоса”

Канфин подчерта, че въпросът, който трябва да бъде изяснен, е процесът на доставка.

“ЕС поръча ваксините и това беше направено навреме. Разпределението вече е изцяло в ръцете на страните членки. И какво виждаме? Хаос”,  каза той.

“Сега си представете какво би се случило, ако всичките 27 държави от блока бяха преговаряли индивидуално с производителите на ваксини, подписвали различни договори и започнали да ваксинират населението по различно време. Хаосът би бил още по-голям. В интегрирано пространство като ЕС сътрудничеството ни прави по-силни“, заключи Канфин.