Вишеградската четворка категорично отхвърли плана за миграцията

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш се срещат с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR]

Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отхвърли най-новите планове на ЕС за миграцията. След разговори с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, лидерите на тези страни  категорично се противопоставиха на по-строги правила за убежище на мигранти и “задължителната солидарност”.

Европейската комисия предложи на държавите-членки в сряда да споделят отговорността за търсещите убежище мигранти в рамките на механизма за “задължителна солидарност“. С новия миграционен пакт институцията се надява да предотврати повторение на кризата от 2015 г.

Според новите правила страните ще имат избор дали да приемат мигранти, или да помогнат за връщането им у дома. Ключовият момент на новия пакт е, че държавите-членки трябва да приемат лицата, търсещи убежище или да поемат отговорността да ги изпратят обратно, ако им е отказано убежище. Дава им се възможност и да предложат финансова помощ на страните на първа линия. Но са задължени да поемат отговорност.

В предишните години Вишеградската четворка категорично отхвърляше предишния план, основан на квоти за разпределяне на мигранти и се противопостави на настояването на Южна Европа това да е задължително.

След среща с Фон дер Лайен,  премиерите на Полша, Унгария и Чехия посочиха, че позицята им е категорична. Словашкият премиер Игор Матович не можа да присъства, но упълномощи Чехия да го представлява.

Братислава заяви, че приветства отказването от задължителните квоти, но  се нуждае от повече време за проучване на предложението. Все пак подчерта, че  е солидарна с останалите трима партньори.

“Има определени правила, към които се придържаме. Такава е необходимостта да се осигурят ефективни политики по отношение на граничния контрол, както и помощ на страните от първа линия, каквато Полша и сега оказва на Гърция“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

След пожара в бежанския лагер “Мория“ на остров Лесбос, полското правителство обяви, че ще помогне, като изпрати модулни домове, които да помогнат за възстановяването на лагера.

Моравецки добави, че четиримата лидери са представили своята позиция на Фон дер Лайен и ще последват още разговори.

Унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи с него, но бе по-предизвикателен, като заяви, че макар “тонът на самото предложение да звучи по-добре“, промяната в името не променя нищо, тъй като повечето конфликтни точки ще останат.

Унгарското националистическо правителство заяви, че външните граници на ЕС трябва да “останат съвършено запечатани”, а унгарските политици ще отхвърлят всяко политическо изнудване.

“Основният подход остава същият –  ЕС иска да управлява миграцията, а не да спира мигрантите“, каза Орбан пред репортери.

“Унгарската позиция остава същата, тъй като ние вярваме, че мигрантите трябва да бъдат спрени … Вярно е, има много промени, но това все още не е пробив“, подчерта той.

Според него пробив ще означава мигрантите знаят, че “никой не може да стъпва в Европейския съюз без разрешение“.

Чешкият премиер Андрей Бабиш повтори позицията на Чехия, че Прага няма да участва в никакво преместване на мигранти, а също така отхвърли като безсмислена концепцията за “задължителна солидарност“, предложена от Комисията.

Той също така добави, че “подкрепя Виктор Орбан, че трябва да спрем миграцията и да променим системата за преместване”. В същото време преговорите с африканските страни трябва да продължат, както и да разработим дългосрочна стратегия за Сирия и Либия.

Преди да се отправи към Брюксел в четвъртък, Бабиш беше казал пред репортери, че “на пръв поглед изглежда, че Европейската комисия все още не е разбрала, че за да спрем нелегалната миграция, трябва да спрем нелегалните мигранти, когато пристигнат на европейска земя“.

“Това е принципно глупост, защото ако не приемем мигранти, не можем да ги върнем”, каза Бабиш.