Властта разхлабва мерките – отварят заведения, без КПП-та след Гергьовден

В първия ден, в който не трябваше да има брифинг на щаба, имаше две пресконференции с участието на премиера Борисов и шефа на НОЩ ген. Мутафчийски. [МС/пресслужба]

Мерките срещу коронавируса ще бъдат значително разхлабени. Това бе обявено от премиера Бойко Борисов след съвместното заседание на правителството и оперативния щаб (НОЩ) в неделя.

Заведенията ще могат да отворят градините и терасите си. Това обаче ще стане, след като здравните инспекции и агенцията по храните дадат правила за работата им. Всяко заведение, което иска да отвори, ще трябва да мине проверка от двете структури, които да определят дали условията са изпълнени. „Много ясни правила трябват – има го и в други държави. Дали на 10 квадрата – 4 човека, това допълнително ще бъде описано“, каза Борисов.

„Основната философия, която се изповядва, е възможността да се спазва физическа дистанция и да се спазват дезинфекционни мерки, както и персоналът да ползва предпазни средства и да бъде обучен. Трябва да се изгради определена култура за обслужване на клиентите“, допълни и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Контролно-пропускателните пунктове ще бъдат премахнати следобед на Гергьовден. Според премиера те са изиграли своята важна роля. „Имаме определени места, където заграждаме улица, махала, град и по този начин ще продължим да действаме. Страх ме е, че ако го направим днес (махането на КПП-тата), стотици хиляди ще се изнесат“, каза Борисов.

По време на брифинга бе съобщено още, че се разрешава индивидуалният спорт на открито и се отварят плувните басейни. „След като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на социалното разстояние. От днес – планините, дай Боже, да работят както трябва. Дай Боже, всички зелени хора, правозащитници, самите ние, които обичаме планината, да спазваме мерките. Но не състезания на открито – тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, в парка – мисля, че това само може да подобри здравето. Лично Мутафчийски настоява за плувните басейни“, обясни Борисов.

Остава обаче забранено сядането по пейките в парковете. „Не може вчера като сме пуснали парковете, днес – пейките. След всяко облекчение се прави анализ“, коментира Мутафчийски.

Трябва да се действа на принципа „проба-грешка“, да се наблюдават ефектите от разхлабването на мерките, обясни препоръките на СЗО и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Две неща навсякъде трябва да се спазват – дезинфекция и дистанция. И всяко нещо важи само, ако се спазва. Иначе веднага отменяме. Този вирус няма да мине поне година-два, това го казват всички“, предупреди Борисов.

Възстановяват работа и фирмите за шофьорски курсове. „Поеха ангажимент – дезинфекция, маски. Теоретичната подготовка или по интернет, или ако са в зала – на съответната дистанция. Абсолютна подкрепа за тази мярка на щаба“, каза премиерът.

Ще има е матури за учениците от 7-и и 12-и клас. Предстои да се уточни как ще бъдат организирани. Детските градини остават затворени.
„Ако всичко върви, леко-леко-леко, ще се върнем към нормалния живот. Ако се спазва, ще кажем – и голям ресторант отваряме, на закрито. Финансовите ни системи буквално рухват, милиарди се губят на месец, така че всяко работно място, което отворим, е важно. Но само колективната дисциплина и ред може да доведат до облекчаване. Колективният имунитет никъде не сработи по света“, коментира Борисов.

Санитарно извънредно положение

От думите му се разбра още, че в понеделник трябва да е готов проектозакон, който да замени закона за извънредното положение, който по принцип действа до 13 май, когато изтича обявеното извънредно положение.

„В новия закон ще бъдат включени всички мерки, които касаят права. А ограниченията ще се регламентират на база Закона за здравето и заповеди на здравния министър. Всичко ще бъде подлагано на ежедневен мониторинг, защото очакваме йо-йо ефект, а общата матрица за всички дейности е физическата дистанция“, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

„Думата извънредно положение създава допълнителен стрес. В момента юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да има действие в един или два други закона – нека го наречем санитарно извънредно положение, защото куп неща със сигурност ще останат след 13 май, но да останат в съответните закони или в общ закон“, каза премиерът.

Ядосаният Борисов отговори на поспаливите „тулупи“

След като в събота бе съобщено, че редовните брифинги на НОЩ спират, в неделя имаше две пресконференции с участието на Борисов и щаба. Рано в неделя Мутафчийски изненада публиката без униформа и придружен от премиера. Основната част от брифинга бе зает от излеянието на Борисов срещу „тулупите“, които „спят до обед и после му задавали въпроси“.

Раздразнението му било предизвикано от спекулациите, че щабът се закрива. „Ето, и днес ще има съвещание на правителството и щаба. Вечер в 12 ч. ми докладват колко са заразените и починалите. Сутрин в 7 ч. сме тук. Това е без заплащане, без събота, без неделя, без почивен ден, докато някои тулупи спят до обяд и ми задават въпроси после“, каза Борисов. „Понеже има едни безделници, дето няма какво да правят и само си пишат и ме провокират и аз им се връзвам…“, допълни премиерът.

За приятелите и заслугите

Той няколко пъти подчерта какви приятели са с Мутафчийски, как се познават от 20 години, как само той му прави определени прегледи. Липсата на генералската униформа на Мутафчийски Борисов обясни с това, че е трябвало да бъде изпрана. „И униформите се перат, вие сигурно знаете“, каза премиерът на репортерите. После се обърна към шефа на НОЩ и ВМА: „Имаш ли униформа тука? В багажника? Вади я, че пак ще кажат: А шапката ти къде е?“ А Мутафчийски се пошегува, че не е с униформа, защото е бил разжалван.

На питането дали има напрежение между него и Мутафчийски Борисов отговори с въпрос: „Вие имате ли нещо общо с ледения полюс?“ „Какво напрежение да има между мен и него? Той е шеф на болница, аз съм премиер. От 23 години ми е приятел. Ние сме го издигнали за шеф на болница. Дет се вика – само на него съм му позволил да ми прави едни прегледи…“.

„Ако има успех, ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя“, перифразира Васил Левски Борисов, докато говори за борбата с епидемията. Но не си спести и заслугите. „Облеклата, маските, реорганизацията на индустрията е моя заслуга!“.