Войната в Украйна сега е в патова ситуация, твърди американското разузнаване

Украински военнослужещ свири на китара, докато с другите войници почиват близо до  Харков, Украйна, 9 май 2022 г. [Stringer/EPA/EFE]

Нахлуващите руски военни сили не постигат напредък в Украйна и са преминали към война на изтощение, казаха двама висши служители на американското разузнаване пред Конгреса във вторник (10 май).

Очаква се следващите два месеца да се водят интензивни сражения, тъй като руските сили се стремят да постигнат успех в Източна Украйна, след като се отказаха от кампанията, насочена към Киев и други големи украински градове, коментираха официалните лица.

„Руснаците не печелят и украинците не печелят, а ние сме почти безизходица“, заяви генерал-лейтенант Скот Бериър пред комисията по въоръжените сили на Сената по време на изслушване за глобалните заплахи.

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, който бе изслушан заедно с генерала, посочи, че руските сили, които се опитват да превземат Украйна от началото на кампанията на 24 февруари, се прегрупират, за да се съсредоточат върху битки в източната част на страната.

„Руснаците срещнаха по-голяма съпротива от Украйна, отколкото очакваха, а собствените им военни резултати разкриха редица значителни вътрешни предизвикателства, принуждавайки ги да коригират първоначалните си военни цели, да се оттеглят от Киев и да се съсредоточат върху Донбас“, каза Хейнс.

Русия беше принудена да се откаже от атаките срещу столицата Киев в края на март, а сега нейните основни сили се опитват да обградят украинските войски в източния регион Донбас, като използват ката база град Изюм близо до Харков, на североизток.

Украинските войски оказаха силна съпротива на нападения от три посоки, което доведе до военен застой.

Изглежда, че Путин се готви за дълъг конфликт и една руска победа в региона на Донбас може да не сложи край на войната, коментира Хейнс.

Контраатаката близо до Харков обаче може да сигнализира за нова фаза, като Украйна ще премине в офанзива и линиите за доставка в Русия сега са потенциално уязвими.

Президентът Володимир Зеленски каза, че украинските войски постепенно изтласкват руските сили от Харков, който е подложен на бомбардировки от началото на войната.

„Също така искам да призова всички наши хора да не се поддават на прекомерни емоции. Не трябва да създаваме атмосфера на прекомерен морален натиск, където победи се очакват ежеседмично и дори ежедневно“, каза Зеленски във видеообръщение.

Събиране на тела

В селата Стари Салтив и Вилхивка край Харков украински военнослужещи събраха телата на руски войници, загинали в сраженията, съобщиха свидетели пред Ройтерс.

Очевидно руските командири не са си направили труда да приберат телата на загиналите си войници.

Руските сили се опитваха да попречат на украинските войски да се придвижат по-нататък към границата в района на Харков и да превземат изцяло град Рубежне, съобщи генералният щаб на Украйна рано в сряда.

Украинските граничари съобщиха, че руските сили обстрелват регионите около Суми и Чернигов близо до границата.

„Вражеските самолети два пъти изстреляха неуправляеми ракети по граничните райони на Суми. Имаше и два случая на минометен обстрел в Черниговска област“, ​​написаха те в своя канал в Телеграм.

На юг украинските въоръжени сили заявиха, че са поразили девет вражески цели, като вражеските загуби са 79 военнослужещи и 12 бойни единици оборудване, включително бронирани машини и гаубици.

Руските атаки са съсредоточени в района на Николаев, където са пострадали частни домове, ферми и електропроводи до един от близките градове.

Русия отрича да е атакувала цивилни и отхвърля украинските и западните обвинения във военни престъпления.

Руските сили продължиха да обстрелват стоманодобивния завод „Азовстал“ в южното пристанище Мариупол с артилерия, танкове и самолети, съобщи генералният щаб на Украйна. Русия се опитва да превземе последния бастион на украинската съпротива в разрушения град.

Украйна твърди, че десетки хиляди хора са били убити в града по време на двата месеца руска обсада. Тази информация обаче е трудно да се провери.

Десетки цивилни бяха евакуирани от стоманодобивния завод през последните дни, но помощникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко каза, че най-малко 100 са останали вътре.

Броят на украинците, които са избягали от страната си, вече се приближава до 6 милиона души според ООН, според която бежанската криза е най-бързо нарастващата след Втората световна война.