Вотът на недоверие към правителството на Северна Македония се отлага

Премиерът Зоран Заев оттегли оставката си и получи подкрепата на Реджепи, достатъчна, за да блокира гласуването. [EPA-EFE / ГЕОРГИ ЛИКОВСКИ]

Сесията на парламента, на която щеше да се гласува вота на недоверие срещу премиера Зоран Заев беше отложена за неопределено време поради липса на кворум. След няколко забавяния заместник-председателят на парламента Фадил Зендели посочи, че разискванията не могат да започнат със само 60 от общо 120 депутата.

Ключът към провала на вота беше решението на депутата Кастриот Реджепи от малката етническа албанска партия Беса. Преди началото на сесията той каза, че е променил решението си и няма да присъства на вота.

Билал Касами, лидер на партия „Беса“, съобщи на полицията за изчезването на Кастриот Реджепи, посочвайки, че не е открит в нито един от домовете си. След това Реджепи изпрати видео съобщение: „Добре съм, в безопасност и съм на правилната страна“.

Вотът на недоверие на правителството трябваше да се проведе, след като Християн Мицкоски, лидер на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, обяви ново мнозинство от 61 депутата.

Премиерът Зоран Заев оттегли оставката си и получи подкрепата на Реджепи, която бе достатъчна, за да блокира вота.

Мицкоски определи ситуацията като „срам за нашата демокрация. Ако правителството смята, че този резултат е политически триумф за тях, много се лъже“.