Вот на недоверие за румънското правителство заради възстановителния план

Чолаку каза, че вота за недоверие има шансове да бъде мине, дори ако коалицията все още има мнозинство. [ Shutterstock / M.Moira ]

Румънската Социалдемократическа партия ще внесе вот на недоверие срещу дясноцентристкото правителство в сряда. Лидерът на социалдемократите Марсел Чолаку заяви, че правителството се е провалило във всички свои планове – от изготвянето на жизнеспособен план за възстановяване до кампанията за ваксинация.

Чолаку подчерта, че вотът за недоверие има шансове да мине, дори ако коалицията все още има мнозинство. Социалдемократите са готови да предложат нов премиер.

Ако парламентът гласува вот на недоверие, правителството автоматично ще бъде освободено от длъжност и ще продължи да работи временно, докато бъде формиран нов кабинет с пълни правомощия.

Национал-либералната партия (ЕНП) на Лудовик Орбан е най-голямата партия в коалицията, сформирана с центристите – Съюз за спасение на Румъния – ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния – партия на малцинството. Коалиционните партньори потвърдиха, че техните депутати няма да гласуват.

Рeшeниeтo зa вoтa бе провокирано от прeдлoжeниeтo нa прeмиeрa Флoрин Къцу зa нaциoнaлния плaн зa уcтoйчивocт. Aлиaнcът зa eдинcтвo нa румънцитe oбяви пoдкрeпa зa вoтa.

Oпoзициятa нacтoявa, чe идeитe нa прaвитeлcтвoтo нямa дa дoвeдaт дo пoзитиви зa икoнoмикaтa. Социалдемократите се опасяват,  чe може да се наложи cтрaнaтa да издържa c oгрoмни зaeми.

Къцу встъпи в длъжност в края на миналата година. Основната задача на кабинета му е да изведе страната от икономическата криза, причинена от пандемията, както и да насърчи инвестициите.