Всеки десети македонец вече се е признал за етнически българин

Българските паспорти отварят вратата за лесно пътуване в ЕС. [EURACTIV България]

140 000 македонци вече са получили българско гражданство. Това изчисли българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП). Само за 2020 г. над 9000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство по произход, а 25 000 са подали молби за такова, обяви той във Фейсбук.

Според него така, ако се смятат и чакащите македонци числото става 200 000. “Това са почти 10% от жителите на РСМ, близо 20% от тези, които не са албанци, власи, турци, роми или сърби. Всички тези хора са станали български граждани на базата на две ключови обстоятелства. Първото е, че са доказали, че техните баби и дядовци са били етнически българи. Второто е, че са декларирали изрично, че се чувстват самите те българи”, обяви политикът.

9098 македонци са придобили българско гражданство през 2020 г., сочи докладът на комисията за българско гражданство в президентството, което има последната дума за получаването му. Общият брой на хората, взели български паспорт през 2020 г. е 16 709, т.е. половината от тях са от Македония. На второ място са хората от Украйна – 1926. Година по-рано, през 2019 г., българско гражданство са придобили 8887 души, 5628 от които са от Македония, сочат документите, видя EURACTIV.

През 2018 г. 3619 души от Македония са придобили българско гражданство. През 2017 г. броят им е 1150.

25 447 са хората от Македония, взели български паспорт за периода 2012 г. – 2016 г., а за петте години преди това – 33 530.

Ковачев допуска, че сред тези хора има някои, които не са искрени в своите български чувства и са взели са български документи, “за да могат да се радват на предимствата на българския европейски пасош, издаден от иначе омразната за тях “Татаро-Бугария”.

Попълнилите неверни декларации, че се чувстват българи трябва да понесат своята правна отговорност в България, а и срама в Македония, че са де факто предатели на сегашната официална доктрина, че нямат “нищо общо со бугарите”, разсъждава Ковачев.

Според него обаче има много повече хора, които правят точно обратното – “именно защото са опортюнисти и реалисти не могат явно да си признаят в РСМ, че имат българско гражданство. Те съзнават много добре, че да бъдеш българин в Македония все още е тежък товар, а дори и присъда, която ти затваря вратите за кариерно, обществено и политическо развитие”. Ковачев пише още, че някои от тези хора “дори бълват публично най-яростната антибългарска реторика и пропаганда”. И уточнява, че познава лично такива, но не цитира имена.

“Когато този страх, или както би го казал Пендаровски (президентът Стево Пендаровски, бел. ред.), когато тези “обстоятелства” се преодолеят, стотиците хиляди българи в Македония ще се покажат, докажат и факторизират сами. И както беше споделил преди известно време “президентът реалист” – ще бъдат като Гоце – “безспорно декларирани българи които милеят и се борят за независима Македония”, заключва Ковачев.